Składniki:
- około 70 dkg mielonego mięsa,
- 30 dkg pieczarek,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- dwie torebki ryżu,
- kilka płatów papryki konserwowej,
- kilka ogórków kiszonych,
- 2 ugotowane marchewki,
- groszek konserwowy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 30 dkg sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- oregano.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką na oleju, pod koniec smażenia dodać wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawić solą, vegetą i pieprzem do smaku. Ryż ugotować w torebkach w osolonej wodzie, wymieszać z mielonym mięsem. Na maśle podsmażyć pokrojone pieczarki. Pokroić w kostkę ugotowaną marchewkę, ogórki kiszone i paprykę konserwową. Dodać to wszystko do mięsa i ryżu. Wsypać groszek, dołożyć pieczarki, koncentrat pomidorowy i wymieszać. Przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Na grubej tarce zetrzeć ser. Włożyć risotto do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, posypać startym serem i piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Jak podawać?
Wierzch porcji risotta można polać ketchupem i udekorować natką pietruszki. Pycha!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Asia |