Składniki:
- 20 dag żółtego sera,
- 2 duże soczyste gruszki,
- 10 dag orzechów włoskich łuskanych,
- zielone oliwki bez pestek,
- 5 łyżek majonezu,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Jak przyrządzić?
Ser kroimy w kostkę średniej grubości, gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, oliwki i orzechy siekamy niezbyt drobno zostawiając kilka sztuk do dekoracji. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem. Przekładamy do salaterki, przybieramy oliwkami i orzechami, schładzamy w lodówce.
Jak podawać?
Dobrze smakuje z pszennym pieczywem, albo jako samodzielna przystawka.
Uwagi:
Sałatka pochodzi z południowych Włoch i jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | jola |