Gruszki w syropie
KAROLINA • dawno temuJedzenie owoców jest jednym ze sposobów na to, by przez długi czas cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką. Niestety wraz z nadejściem jesieni coraz rzadziej mamy okazję sięgać po świeże owoce krajowe. W takim przypadku możemy zdecydować się na dwa rozwiązania. Po pierwsze w sklepach z łatwością znajdziemy zachwycające swoim smakiem i wyglądem owoce importowane. Z drugiej strony mamy do wyboru różnego rodzaju przetwory, które możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jest to rozwiązanie nie tylko zdecydowanie tańsze, lecz także o wiele bardziej korzystne dla naszego zdrowia. To my decydujemy, jakie owoce zostaną użyte do zrobienia wyśmienitych dżemów bądź powideł, bez ryzyka, że zostaną do nich dodane sztuczne barwniki i konserwanty. Bardzo smaczną propozycją jest przygotowanie gruszek w syropie. Nie czekaj, aż będzie za późno i już teraz zobacz co zrobić, by zatrzymać niesamowite właściwości gruszek na dłużej. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule.
Przetwory z owoców
Zanim dowiemy się, jak zrobić gruszki w słodkim syropie, warto jest zastanowić się, jakie możliwości drzemią w przetworach z owoców. Dzięki przygotowaniu kilku słoików ze smażonymi jabłkami, kompotem wiśniowym albo powidłami śliwkowymi w każdej chwili będziemy mogli po nie sięgnąć i wykorzystać do domowych wypieków albo deserów z leguminy. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż jedzenie kolejnego wysokokalorycznego batonika czy czekolady. Dzięki dużej dowolności w przygotowywaniu domowych przetworów z łatwością stworzymy zalewę, a zrobiony przez nas dżem będzie posiadał odpowiednią słodkość. Gruszki w zalewie cukrowejna pewno przypadną do gustu również naszym pociechom czy zaproszonym gościom, ponieważ domowe przetwory są już rzadkością. W jaki sposób zrobić gruszki w zalewie? Wcale nie jest to tak trudne, jak początkowo mogłoby się wydawać. Posiadając kilka słoików tego smacznego przetworu, z pewnością w ciągu chłodnych dni będziemy sięgać po nie nie raz. To świetny pomysł na zdrową i pełną słodyczy przekąskę.
Przepis na gruszki w syropie
Do zrealizowania przepisu na gruszki w syropie będziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
Owoce należy obrać ze skórki oraz wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić gruszki na ćwiartki. Kolejnym krokiem jest dodanie do garnka z wodą cukru, a także ziaren wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda już się zagotuje, dodajemy do niej gruszki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wkłuwając w owoce widelec, sprawdzamy, czy są wystarczająco miękkie. Kolejnym krokiem jest przełożenie owoców do słoików i zalanie ich syropem. Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy denkami do góry. Dobrze przechowywane słoiki utrzymują świeżość nawet do 6 miesięcy. Jeżeli chcemy otrzymać bardziej korzenny aromat, wystarczy dodać do zalewy kilka goździków, a także startą korę cynamonu.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze