Oprócz żurawiny i dzikiego ryżu to podstawowa rzecz, która kojarzy się z kuchnią kanadyjską. Syrop klonowy, czyli maple syrup, jako pierwsi wyprodukowali Indianie.
Syrop klonowy to złoty i słodki przysmak Kanady. Jest on wyciągiem z pnia klonu. Przezroczysty, ale gęsty płyn zawiera dużo cukru i soli mineralnych. Właściwością soku pobieranego z kory jest zawartość 97% wody. Potrzeba więc aż 40 litrów surowej substancji, aby po odparowaniu otrzymać litr syropu!
Syrop klonowy ma szerokie zastosowanie w kanadyjskich potrawach — używa się go do sosów, puddingów i pieczonych owoców. Wśród tradycyjnych przepisów znajdziemy wiele wpływów etnicznych. To przede wszystkim elementy kuchni Indian i Inwitów, a także pierwszych osadników z Europy — Francuzów i Brytyjczyków.
Poza Kanadą syrop klonowy najczęściej stosowany jest do naleśników i placków (np. polskich racuchów). Jednak w kuchni kanadyjskiej znajdziemy także przepisy na smakowite mięsa z dodatkiem złotego syropu. Dziś jeden z nich — klonowe skrzydełka kurczęce.
Roast Maple Syrup Chicken
(for 4)
Ingredients:
125 ml maple syrup
1 kg chicken wings or chicken drumsticks
5 spoons chilli sauce
1 small onion
2 spoons apple vinegar
1 spoons mustard
1 teaspoon Worchestershire sauce
Directions:
Mix all the ingredients: maple syrup, chilli sauce, onion, apple vinegar, mustard and Worchestershire sauce. Stir well. Marinade the chicken in the mixture for 4 hours in an airtight conditioner in the fridge. Turn the chicken pieces form time to time. Bake in the oven or on the grill until they get brown (around 20 minutes in 180 degrees).
Słowniczek:
roast— pieczony
chicken wings — skrzydełka kurczęce
chicken drumsticks — nóżki kurczęce
sauce — sos
apple vinegar — ocet jabłkowy
spoon — łyżka
mustard — musztarda
teaspoon — łyżeczka
stir — mieszkać
marinade — marynować lub marynata
airtight — szczelny
bake — piec
get brown — brązowieć, rumienić się (o wypiekach)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze