Smaki Kanady - syrop klonowy
AGNIESZKA PYRKOWSKA • dawno temuOprócz żurawiny i dzikiego ryżu to podstawowa rzecz, która kojarzy się z kuchnią kanadyjską. Syrop klonowy, czyli maple syrup, jako pierwsi wyprodukowali Indianie.
Syrop klonowy to złoty i słodki przysmak Kanady. Jest on wyciągiem z pnia klonu. Przezroczysty, ale gęsty płyn zawiera dużo cukru i soli mineralnych. Właściwością soku pobieranego z kory jest zawartość 97% wody. Potrzeba więc aż 40 litrów surowej substancji, aby po odparowaniu otrzymać litr syropu!
Syrop klonowy ma szerokie zastosowanie w kanadyjskich potrawach — używa się go do sosów, puddingów i pieczonych owoców. Wśród tradycyjnych przepisów znajdziemy wiele wpływów etnicznych. To przede wszystkim elementy kuchni Indian i Inwitów, a także pierwszych osadników z Europy — Francuzów i Brytyjczyków.
Poza Kanadą syrop klonowy najczęściej stosowany jest do naleśników i placków (np. polskich racuchów). Jednak w kuchni kanadyjskiej znajdziemy także przepisy na smakowite mięsa z dodatkiem złotego syropu.
Przepis na skrzydełka kurczaka z syropem klonowym znajdziecie na englishblog.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze