Naleśniki z truskawkami
KAROLINA • dawno temu
Łatwych i szybkich przepisów nigdy dość, jednak to co jest proste, dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni stanowi prawdziwe wyzwanie. Ponoszone raz po raz porażki zniechęcają nas do działania, a przecież miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że kuchnia może być źródłem nie lada przyjemności. W prostocie bowiem potrafi ukryć się prawdziwy kunszt godny mistrza kuchni z prawdziwego zdarzenia. Nie jesteś co do tego przekonana? Kilka umiejętnych trików pozwala na przygotowanie naprawdę spektakularnych i pozornie banalnych kanapek albo kotletów. Z podobną sytuacją mamy do czynienia podczas mówienia o naleśnikach. Przygotować je potrafi niemalże każdy, jednakże jedząc je, doskonale poznajemy te najsmaczniejsze. Jakie są twoje wymarzone naleśniki? Przeczytaj poniższy artykuł, a sprawisz, że przestaną one mieć przed tobą jakiekolwiek tajemnice. Oprócz tego dzięki zamieszczonym w nim informacjom przygotujesz ucztę naleśnikową godną prawdziwego mistrza kuchni.
Najlepsze naleśniki
Mówiąc o najlepszych naleśnikach, trzeba zwrócić szczególną uwagę na dwie kwestie. Pierwszą z nich są różnego rodzaju dodatki. Chodzi tu przede wszystkim o farsze i sosy. Z jednej strony pojawiają się propozycje na słodko, z drugiej natomiast na słono i ostro. Oprócz warzyw, do naleśników z powodzeniem możemy dodać mięso, ryby, a nawet owoce morza. Natomiast syrop klonowy, miód, polewa czekoladowa czy sos beszamelowy to tylko niektóre spośród dodatków podkreślających cały smak potrawy. Naleśniki po usmażeniu można dodatkowo upiec albo obsmażyć po uprzednim obtoczeniu w bułce tartej. Miłośnicy tej potrawy doskonale jednak wiedzą, że kluczową rolę odgrywa tutaj dobry przepis na ciasto do naleśników. To właśnie ono stanowi o ich jakości. I chociaż każda z nas posiada własną recepturę na jego przyrządzenie, to jednak to idealne powinno posiadać taką samą ilość mleka i wody, a także konsystencję gęstej śmietany. Poza tym należy zaznaczyć, że inne składniki będą posiadały naleśniki bez mleka, amerykańskie czy tradycyjne. Jeżeli chcesz zrobić sobie prawdziwą przyjemność, zapoznaj się z poniższymprzepisem na naleśniki z truskawkami i bananem. Te wyśmienite naleśniki na słodko na zawsze skradną twoje serce.
Przepis na naleśniki z truskawkami
Do przygotowania naleśników z truskawkami i bitą śmietaną będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- ok. 1½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 20 dag truskawek,
- 2 banany,
- olej,
- kostka twarogu,
- śmietanka deserowa,
- cukier.
Sposób przygotowania:
Z wody, mleka, mąki, proszku do pieczenia i soli należy przygotować ciasto. Musi ono posiadać konsystencję gęstej śmietany, dlatego też powinnaś w razie konieczności dodać większą ilość mąki. Naleśniki należy smażyć z dwóch stron na patelni z olejem. Ogień powinien być średni, dopasowany do kształtu patelni. W tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 150° banany w skórkach. Kiedy staną się miękkie, wyjmujemy owoce. Twarożek mieszamy razem ze śmietanką i truskawkami pokrojonymi w małe kawałki. Kilka owoców pozostawiamy do dekoracji. Upieczone naleśniki napełniamy twarożkiem i zwijamy w rulon. Następnie kładziemy na spód pokrojone w ćwiartki banany. Całość pokrywamy niewielką ilością śmietany i ozdabiamy pokrojoną na niewielkie paski truskawką z szypułką.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze