Dania z cukinią
DAMIESA • dawno temuJest odmianą dyni i ze względu na niską kaloryczność (w 100 gramach jest tylko kilkanaście kalorii!) jest polecana osobom będącym na diecie. Do tego jest cennym źródłem beta-karotenu. Ponadto cukinia odkwasza organizm i korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, wspomagając przemianę materii. Jakie potrawy na bazie cukinii możesz przygotować?
Jajecznica z cukinią – świetnie smakuje zestawiona jedynie z podsmażoną cebulką, ale równie pyszna będzie z dodatkiem pomidorów. Składniki najpierw lekko podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, a dopiero potem dodajemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
Zapiekana z cukinii – możesz ją zestawić z makaronem lub ziemniakami. Do nich dodajemy ser żółty parmezan, poszatkowaną szynkę, ząbek czosnku, zeszkloną cebulkę i koncentrat pomidorowy połączony z łyżką oliwy z oliwek i cukrem.
Omlet z cukinią – najpierw ubijamy białko jajka, a następnie łączymy je z żółtkiem z dodatkiem mleka oraz solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę mąki i taką masą zalewamy pokrojone, wcześniej podsmażone kawałki cukinii. Z innych składników możemy dodać także pomidory, cebulkę czy kukurydzę z puszki. Z przypraw możemy dodać oregano lub poszatkowaną bazylię.
Kotlety z cukinii – pokrojoną w plastry cukinię maczamy w jajku, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju. Danie takie jest idealne dla wegetarian.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze