Przepis na bezy
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/jak-sie-robi-bezy-1c3cf8804a9868,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jak zrobić bezy? Przepis nie jest zbyt trudny, więc zamiast marzyć o pysznych ciasteczkach, lepiej po prostu je upiecz. Potrzebujesz kilku bardzo popularnych składników. Prawdopodobnie nawet wychodzenie do sklepu nie będzie konieczne, bo wszystko znajdziesz w domu.
Przygotuj:
- 3,5 szklanki cukru
- 12 jajek
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 4 łyżki pokruszonych herbatników
- 2 łyżki mąki do posypania blachy
- łyżkę tłuszczu do posmarowania blachy
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Przepis na bezy jest banalnie prosty. Zacznij od ubicia białek na sztywną pianę razem z 1/3 części cukru.
2. Kiedy wykonasz pierwsze zadanie, dodaj pozostały cukier oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Jak się robi bezy? Włóż masę do woreczka zakończonego zdobnikiem. Jeśli takiego nie masz, użyj zwykłego woreczka, w którym zrobisz małą dziurkę.
4. Przepis na bezy z białek już się kończy. Pozostało ci wyciskać puszystą masę na posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę. Każde ciasteczko posyp herbatnikami.
5. Jeśli ustawisz piekarnik na 140 stopni, bezy domowe będą gotowe za pół godziny. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze