5 najlepszych źródeł białka dla wegan
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNajzdrowsza jest dieta zbudowana z odpowiednich proporcji białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak białko, w odróżnieniu do pozostałych składników odżywczych, pochodzi głównie ze źródeł zwierzęcych. Głównie, jednak niewyłącznie, dlatego nie martw się weganko. To, że zrezygnowałaś z mięsa, nie oznacza, że nie jesteś w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na białko. Zobacz, jakie produkty powinnaś uwzględnić w swojej diecie.
Soczewica
Oprócz dużej dawki białka, soczewica zawiera także błonnik, witaminę B1, żelazo i kwas foliowy. Aby dostarczyć organizmowi optymalną dawkę cennego składnika odżywczego, soczewicę najlepiej połączyć z produktami zbożowymi.
Mleko sojowe
Jest ono najpopularniejszą alternatywą dla mleka krowiego i dostarcza zbliżonej ilości białka – odpowiednio 5–10 g i 8 g. Wiele rodzajów mleka sojowego zawiera także podobną do tradycyjnego napoju ilość białka, wapnia i witaminy D.
Fasola
Jest tania, wszechstronna i dostarcza mnóstwo białka. Dodatkowo zawiera znaczne ilości błonnika i mikroelementów.
Tofu
Jest to doskonałe źródło wartościowego białka i pokarm niskokaloryczny. Połowa bloku tofu dostarcza ok. 14 g białka i ok. 110 kcal. W formie stałej możesz wykorzystać je na przykład do stworzenia pysznej zupy, a w postaci miękkiej i kremowej – dodać do sosu lub smoothie.
Komosa ryżowa
Zawiera ona wszelkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym świetnie smakuje i można ją łatwo przyrządzić – dodaj ją do zupy, płatków owsianych lub makaronu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze