5 najlepszych źródeł białka dla wegan
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNajzdrowsza jest dieta zbudowana z odpowiednich proporcji biaÅ‚ka, wÄ™glowodanów i tÅ‚uszczów. Jednak biaÅ‚ko, w odróżnieniu do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników odżywczych, pochodzi głównie ze źródeÅ‚ zwierzÄ™cych. Głównie, jednak niewyÅ‚Ä…cznie, dlatego nie martw siÄ™ weganko. To, że zrezygnowaÅ‚aÅ› z miÄ™sa, nie oznacza, że nie jesteÅ› w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na biaÅ‚ko. Zobacz, jakie produkty powinnaÅ› uwzglÄ™dnić w swojej diecie.
Soczewica
Oprócz dużej dawki białka, soczewica zawiera także błonnik, witaminę B1, żelazo i kwas foliowy. Aby dostarczyć organizmowi optymalną dawkę cennego składnika odżywczego, soczewicę najlepiej połączyć z produktami zbożowymi.
Mleko sojowe
Jest ono najpopularniejszą alternatywą dla mleka krowiego i dostarcza zbliżonej ilości białka – odpowiednio 5–10 g i 8 g. Wiele rodzajów mleka sojowego zawiera także podobną do tradycyjnego napoju ilość białka, wapnia i witaminy D.
Fasola
Jest tania, wszechstronna i dostarcza mnóstwo białka. Dodatkowo zawiera znaczne ilości błonnika i mikroelementów.
Tofu
Jest to doskonałe źródło wartościowego białka i pokarm niskokaloryczny. Połowa bloku tofu dostarcza ok. 14 g białka i ok. 110 kcal. W formie stałej możesz wykorzystać je na przykład do stworzenia pysznej zupy, a w postaci miękkiej i kremowej – dodać do sosu lub smoothie.
Komosa ryżowa
Zawiera ona wszelkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym świetnie smakuje i można ją łatwo przyrządzić – dodaj ją do zupy, płatków owsianych lub makaronu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze