Białko w diecie
KAROLINA • dawno temuSceptycy zauważają, że co jakiś czas dietetycy zmieniają swoje opinie na temat zdrowej diety. Jakiś czas temu propagowano spożywanie margaryny zamiast masła. Dziś coraz częściej mówi się o tym, że należy powrócić do masła, jednak spożywać je z umiarem. Od zawsze jednak to właśnie umiar i zachowanie odpowiednich proporcji w dobieraniu składników odżywczych jest elementem nieodzownym zdrowej diety. Z tego względu, by przez długi czas cieszyć się nienagannym zdrowiem i samopoczuciem, warto jest przestrzegać kilku zasad i świadomie dobierać produkty znajdujące się na naszych talerzach. Zanim zatem sięgniemy po kolejne batoniki albo dania fast food, należy dowiedzieć się, czy znajdujące się w nich składniki odżywcze rzeczywiście odpowiadają naszemu zapotrzebowaniu. Obok węglowodanów i tłuszczów elementem, jaki powinien się znaleźć w każdej zdrowej diecie jest białko. Jaka jest jego rola? Co jeść, by dostarczyć naszemu organizmowi wystarczającą jego ilość? Wszystko stanie się jasne, gdy przeczytasz poniższy artykuł.
Białko a dieta
Jak już wspomniano, białko jest jednym z głównych elementów zdrowej diety, która umożliwia funkcjonowanie naszego organizmu. O ile węglowodany i tłuszcze stanowią główne źródło energii, o tyle proteiny tylko w nieznacznym stopniu pełnią taką rolę. Białko w pożywieniu jest szczególnie ważne z uwagi na jego funkcję budulcową. To właśnie na jego bazie powstają mięśnie, lecz także stanowi ono istotny składnik krwi i limfy. Jakie jest jednak zapotrzebowanie na białko naszego organizmu? Zanim poznamy odpowiedź na to pytanie, należy zaznaczyć, że zarówno nadmiar protein, jak i ich niedobór jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Otóż z jednej strony może dojść do zaburzenia pracy nerek i wątroby, z drugiej natomiast do poważnych zaburzeń związanych z naturalną regeneracją wielu tkanek. Ile białka w diecie powinno się zatem znaleźć? W zależności od tego, jaki tryb życia prowadzimy, w jakim jesteśmy wieku oraz jakiej płci, zapotrzebowanie na nie waha się między 45 a nawet 110 g białka pełnowartościowego na dzień. Szczególnie jest ono ważne dla osób aktywnych i kobiet karmiących. Jakie jednak produkty są źródłem białka w diecie?
Źródła białka w diecie
Produkty zawierające białko podzielić można na dwie kategorie. Pierwszą i najpopularniejszą grupę stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim mięso. Bogatym źródłem białka są również ryby i owoce morza. Drugą grupę stanowią produkty zawierające białkopochodzenia roślinnego. Na szczególną uwagę zasługują tutaj zwłaszcza rośliny strączkowe. Białko tego typu jest mniej wartościowe, a jedynie produkty sojowe mogą równać się z mięsem pod względem ilości i jakości występowania tego składnika pokarmowego. To właśnie ich obecność w diecie wegańskiej sprawia, że nie jest ona szkodliwa dla organizmu. Należy jednak zaznaczyć, że obecności białka zawsze towarzyszą tłuszcze, wśród których nierzadko występują tłuszcze nasycone przyczyniające się do podwyższania złego cholesterolu we krwi. Zdrowa dieta nie może jednak obejść się bez pełnowartościowego białka dostarczanego poprzez jedzenie serów, innych przetworów mlecznych i mięsa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze