Jak przyrządzić rooibos?
ALICJA • dawno temuRooibos to czerwonokrzew uprawiany w RPA. Z dojrzałych i wysuszonych liści tej tajemniczej rośliny przyrządza się słomkowy napar o łagodnym, miodowym smaku. Czy wiesz o czym mowa?
"Herbata" z Czarnego Lądu
Rooibos nazywany jest często czerwoną herbatą, choć z krzewem herbacianym nie ma nic wspólnego. Nie zawiera garbników, dlatego nie ma charakterystycznego dla innych herbat gorzkiego posmaku. Przypomina tradycyjną herbatę wyglądem i sposobem produkcji. Liście w kształcie igieł sosnowych są tłuczone młotkiem, utleniane a następnie suszone.
Dobroczynne działanie rooibos
Rooibos ma miodowy, łagodny smak. Ten napar mogą pić wszyscy, włącznie z dziećmi, gdyż nie zawiera kofeiny. Bogaty w przeciwutleniacze spowalnia proces starzenia się. Zawiera również magnez, dlatego polecany jest kobietom w ciąży. Wspomaga system odpornościowy i obniża ciśnienie krwi. Podobno pomaga na mdłości, a przyrządzone z niego okłady ukoją swędzące rany.
Jak przyrządzić rooibos?
Rooibos przyrządza się podobnie do herbaty. Łyżeczkę zioła zaparza się szklanką wrzątku. Po upływie co najmniej 5 minut napar gotowy jest do spożycia. Im dłużej parzy się rooibos, tym lepiej. Dla smaku można dodać cytrynę lub łyżeczkę miodu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze