Parzenie herbaty - jak to zrobić dobrze?
OLIWKA . • dawno temuZbliża siÄ™ pora na popoÅ‚udniowÄ… herbatkÄ™. Ale czy na pewno przyrzÄ…dzasz jÄ… w odpowiedni sposób? Czy pamiÄ™tasz, że ten królewski napój ma różne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci w zależnoÅ›ci od tego, jak dÅ‚ugo bÄ™dziesz go zaparzaÅ‚a? PrawidÅ‚owe przygotowywanie herbaty jest prawdziwÄ… sztukÄ… i tylko nieliczni to potrafiÄ…. Na poczÄ…tek wystarczy, że zapamiÄ™tasz kilka podstawowych zasad.
Krok 1
Herbata w saszetkach jest wygodna, ale pamiętaj, że najlepsza jest herbata liściasta.
Krok 2
Co zrobić, by herbata była smaczna? Wybrać dobry gatunek i zalać ją dobrą wodą. Kranówka z pewnością się nie nadaje. Jeśli woda jest obrzydliwa, to herbata będzie smakowała tak samo. Dlatego najlepiej użyj wody mineralnej lub filtrowanej.
Krok 3
Na opakowaniu jest zwykle napisane jak długo powinno przebiegać parzenie herbaty. Zazwyczaj herbata parzona krotko ma działanie pobudzające, dłużej – uspokajające.
Krok 4
Ważne jest również całe otoczenie herbaty, czyli przede wszystkim to, z czego ją pijesz. Spróbuj kupić sobie śliczną filiżankę do herbaty, a przekonasz się, że będzie smakowała znacznie lepiej. Oczywiście do popołudniowej herbatki doskonale pasuje ciasteczko, krakersy i koleżanka, z którą można poplotkować.
Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze