Nowe spojrzenie na domowy hummus
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJeżeli twojemu domowemu hummusowi brakuje „tego czegoś” lub pragniesz udoskonalić produkt kupiony w sklepie, jesteś w dobrym miejscu. Tę pyszną, wegańską pastę z ciecierzycy możesz doprawić na wiele sposobów, nadając jej unikalny smak. Przekonaj się, z czym hummus będzie smakował najlepiej!
Jak przygotować domowy hummus?
Warto zacząć od prostego przepisu na hummus. Pasta ta zawiera zwykle pastę tahini. Aby ją przyrządzić, wystarczy zarumienić na patelni kilka łyżek sezamu, a po ostygnięciu zmiksować go na proszek i dodać oliwy. Do przyrządzenia domowego hummusu będziesz potrzebować:
- 200 g ciecierzycy,
- 2 łyżek (lub więcej) soku z cytryny,
- 2 rozgniecionych ząbków czosnku,
- 1 łyżeczki zmielonego kminku,
- soli,
- 100 ml pasty tahini,
- 2 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżki wody,
- chleba pita.
Odcedź i przepłucz ciecierzycę. Zachowaj kilka ziaren do przybrania. Połącz ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, kminek, sól, tahini oraz wodę za pomocą robota kuchennego na kremowe purée. Dodaj więcej soku z cytryny, czosnku, kminku i soli do smaku. Wyłóż pastę na talerz i wygładź łyżką, a następnie skropl oliwą z oliwek i posyp ziarnami ciecierzycy. Domowy hummus podawaj z podgrzanymi kawałkami chleba pita.
Jak doprawić domowy hummus?
Aby nadać hummusowi niepowtarzalny smak i atrakcyjny wygląd, polej go dodatkową porcją oliwy z oliwek. Zabieg taki stosuje wiele restauracji, dlaczego więc nie spróbować tego w domu?
Innym pomysłem na udoskonalenie przepisu na pyszną pastę jest posypanie jej szczyptą posiekanych, świeżych ziół. Świetnie w tej roli sprawdzi się natka pietruszki, mięta, kolendra, bazylia czy koperek. Nadadzą one hummusowi świeży smak. Możesz także postawić na suszone zioła i przyprawy. Do najpopularniejszych należą papryka i zatar – mieszanka śródziemnomorska.
Pokrojone oliwki i rozdrobniony ser feta podkreślą słonawy smak pasty, a pieczona czerwona papryka i ząbki czosnku wzbogacą aromat dania.
Nie zapomnij również o orzechach, grochu i nasionach. Prażone orzeszki sosnowe, ziarna ciecierzycy czy nasiona granatu nie tylko wspaniale smakują w połączeniu z hummusem, ale także nadają mu elegancki wygląd.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze