Patelnia wok
DAMIESA • dawno temuPrzygotowywanie potraw w woku to ponoć recepta Madonny na zachowanie szczupłej sylwetki. Naczynie kuchenne przypominające misę z dwiema rączkami to coś, co w swojej kuchni powinien mieć każdy, kto chce szczycić się mianem wytwornego kucharza. Wok najczęściej wykorzystywany jest w kuchni chińskiej, jednak tak naprawdę sprawdza się także podczas gotowania innych potraw. Co sprawia, że naczynie to pokochali także Europejczycy? Jak się okazuje powodów jest kilka. Oto te najważniejsze.
Charakterystyka woka
Naczynie przypominające wok można zobaczyć na wielu filmach dokumentalnych, prezentujących życie plemion afrykańskich. Wydaje się zatem, że tamtejsza ludność poznała jego zalety jako jedna z pierwszych. Dziś tradycyjny wok jest wykonany z aluminium pokrytego warstwą teflonu i ma średnicę do 40 cm. Ścianki naczynia są nieco pochylone i dość cienkie, co umożliwia ekspresowe wykonanie potraw. Charakterystyczny kształt sprawia, że składniki można dowolnie mieszać i stosować do nich minimalne ilości tłuszczu, który świetnie dociera w każde zakamarki. Ten rodzaj patelni służy do smażenia i duszenia mięsa i warzyw „w ruchu”. Wymaga to więc potrząsania naczyniem, aby znajdujące się w nim składniki miały szansę na szybsze osiągnięcie wymaganej temperatury. Zaletą naczynia jest wysoka uniwersalność. Dzięki dodawanemu do niego wkładowi umożliwia ono gotowanie na parze, więc można przygotować zarówno dania złożone z ryżu, jak i makaronu. Wok również świetnie sprawdzi się do podsmażania pierogów, gołąbków czy klopsików.
Zalety przygotowania potraw na woku
Taki rodzaj patelni nagrzewa się w kilkanaście sekund, więc świetnie sprawdza się, kiedy chcemy przygotować dania „na szybko”. Z tego powodu wiele osób często rezygnuje z tradycyjnej patelni właśnie na rzecz tego naczynia. Duża powierzchnia parowania sprawia, że przygotowywane posiłki o wiele szybciej uzyskują miękkość, a do tego są zdrowe i pozbawione zbędnego tłuszczu. Przede wszystkim jednak używane produkty nie tracą swoich wartości odżywczych. Smażenie wybranych składników odbywa się dosłownie w kilka minut. Musi być spełniony jednak jeden warunek, warzywa muszą zostać pokrojone na małe cząstki, co ułatwia szybsze docieranie do nich wysokiej temperatury. Taka patelnia teflonowa świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu potrawy zachowują swoje walory smakowe. Użycie niewielkiej ilości tłuszczu powoduje również, że przygotowywanie potraw na woku znacząco zmniejsza ich kaloryczność. Mięso przygotowywane w woku jest kruche, delikatne i soczyste. Słowem wszystko odbywa się zgodnie z zasadami zdrowej kuchni.
Co ciekawe, jeśli chcemy przygotować posiłek prosto z woka bez użycia żadnego tłuszczu, dobrym pomysłem jest wykorzystanie specjalnego koszyczka, który często można zakupić wraz z naczyniem. Umożliwia on gotowanie składników na parze. Wystarczy wlać na dno woka szklankę wody, doprowadzić do wrzenia i po włożeniu produktów do koszyczka, przykryć pokrywką.
Ogromną zaletę woka stanowi możliwość używania go we wszystkich rodzajach kuchenek, a jego powierzchnia jest bardzo łatwa w czyszczeniu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze