Herbata z cytryną czy herbata z mlekiem?
OLIWKA . • dawno temu • 2 komentarzeCóż jest przyjemniejszego niż chwila przerwy z naszą ulubioną herbatą? Pewnie kilka rzeczy by się znalazło, ale picie tego królewskiego napoju na pewno stoi wysoko w naszym rankingu. Nie zawsze jednak decydujemy się na susz pozbawiony „ulepszaczy”. Wiele z nas uwielbia ten napój, ale odpowiednio doprawiony. Herbata z cytryną, herbata z mlekiem to nie jedyne pomysły.
Herbata z cytryną– dodatki do herbaty to dla wielu z nas właśnie owoce cytrusowe, najczęściej cytryna. Warto jednak pamiętać, że mają one bardzo wyrazisty smak, który nie pozwala rozkoszować się walorami samej herbaty. Jedyny plus to fakt, że cytrusy nie odbierają herbacie cennych składników.
Herbata z cukrem – cukier to chyba najgorsze co możemy zrobić herbacie. Zabijamy w ten sposób nie tylko jej prawdziwy smak i aromat, ale także cenne właściwości zdrowotne. Poza tym herbata z tym dodatkiem jest bardziej kaloryczna. Może więc, drogie panie, warto zrezygnować z białego ulepszacza.
Herbata z mlekiem – mleko to znacznie lepszy dodatek do herbaty niż cukier. Ma delikatny smak, dzięki czemu nie zabija smaku herbaty. Dodatkowo łagodzi działanie, zawartej w herbacie teiny. Mleko poprawia wartość odżywczą herbaty, a nawet jej smak. Warto dodać białego płynu do herbaty o wyrazistym smaku. Nie poleca się go jednak w przypadku wysokogatunkowych, delikatnych herbat.
Herbata z cynamonem – do herbaty dodaje się też wiele innych dodatków, choć w Polsce nie jest to zbyt popularne. Anyż, kardamon, pieprz, cynamon, inne przyprawy korzenne – nadają herbacie wyjątkowy smak.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze