Makaron z cytryną?! A jednak!
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuSłyszeliście kiedyś o czymś takim? Ja usłyszałem dopiero niedawno i powiem szczerze, byłem dość sceptycznie nastawiony. Ale spróbowałem i… mile się zaskoczyłem. Dlatego też polecam Wam spróbować przyrządzić sobie coś takiego w domu i rozkoszować się tym smakiem. Bo jest czym. Sam jestem jeszcze na etapie prób i błędów (z przewagą tych drugich), ale przepisy, które znajdziecie poniżej dostałem od znajomego szefa kuchni — są sprawdzone i bezpieczne.
Smacznego!
Spaghetti z chili, cytryną i oliwkami
- 500g makaronu,
- 100g zielonych oliwek,
- 50g orzechów pinii,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 cytryny,
- 1 papryczka chili,
- natka pietruszki,
- parmezan,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Nastawiamy wodę na makaron. W czasie, kiedy woda się grzeje, rozgrzewamy w innym, małym garnku około 5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy na oliwę orzeszki pinii, posiekany czosnek i chili i całość podsmażamy, aż czosnek zacznie łapać kolor. Cytryny sparzamy i ocieramy, a ponadto z jednej z nich wyciskamy sok. Mniej więcej w tym czasie woda na makaron powinna się zagotować, więc dodajemy do niej sól i wrzucamy spaghetti. W międzyczasie siekamy drobno oliwki i natkę pietruszki i ucieramy na tarce trochę parmezanu.
Makaron, gdy będzie już gotowy, odcedzamy na sitku, po czym przekładamy do miski. Następnie polewamy go oliwą z czosnkiem, chili i orzechami pinii, a następnie sokiem z cytryny, dodajemy pietruszkę i oliwki, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli to konieczne) i całość mieszamy. Podajemy posypane startym parmezanem.
Cytrynowe penne z tuńczykiem i chili
- 350g makaronu penne,
- 150g tuńczyka z puszki,
- 100ml białego, wytrawnego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ papryczki chili,
- sok z ½ cytryny,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie zew wskazaniami na opakowaniu. Czosnek i chili drobno siekamy, tak jak i natkę. Na dużej patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy czosnek i chili i smażymy 2 minutki. Po tym czasie dodajemy odsączonego tuńczyka, zwiększamy ogień pod patelnią i całość doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy winem i sokiem z cytryny. Patelnię trzymamy na ogniu jeszcze 3 minutki, żeby alkohol z wina wyparował. Gdy penne będzie już gotowe, odcedzamy je, po czym wrzucamy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i po chwili podajemy w miseczkach, posypane posiekaną natką pietruszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze