Przepis ten, wiele lat temu podarowała mi - wraz z pokazem wykonania dania - moja przyjaciółka Ewa. Co jakiś czas popadam w „cinquemanię” i robię je wiele razy pod rząd. Po polsku powinno nazywać się „cztery pe”, bo tylko tyle „pe” daje się zachować w języku polskim. Danie jest bajecznie proste, do wykonania o każdej porze roku, przez każdego, łącznie z tymi, którzy cierpią na permanentny brak czasu. Uwielbiam ten smak i prostotę wykonania.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu „penne”,
- 500 ml słodkiej śmietanki (najlepiej 18%, gdyż 12% ma zwyczaj warzenia się w gotowaniu),
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki startego sera parmezan,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól i biały pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
1) Makaron penne gotujemy jak zwykle.
2) Śmietankę gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy dokładnie (najlepiej rozmieszać koncentrat w kubeczku i dodać kilka łyżek śmietanki przed wrzuceniem do garnka). Dosypujemy ser i mieszamy dalej na małym ogniu. Na końcu dodajemy zieloną pietruszkę.
3) Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać?
Jeśli podajemy całość od razu – najlepiej wrzucić penne do rondla z sosem i dokładnie wymieszać. Garnek z zawartością postawić na stole. Jeśli wydajemy tylko część dania – indywidualne porcje przygotować na talerzach - koniecznie ogrzanych, gdyż sos szybko stygnie.
Uwagi:
Warto zaopatrzyć się w najlepszy rodzaj sera typu parmezan i zetrzeć go tuż przed gotowaniem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 16 zł |