Makaronów ciąg dalszy
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuMakarony – wspaniała alternatywa dla typowych dla kuchni polskiej ciężkich i tłustych dań. Szczególnie dobre w lecie – a już wręcz idealne na temperatury, które nieustannie pojawiają się na naszych termometrach. Cóż, nie dziwota, że ludziom odechciewa się mięsa, kiedy magiczna granica 30 stopni zostaje przekroczona… I to jest właśnie czas, aby zasięgnąć ze skarbnicy wiedzy i mądrości, jaką jest kuchnia śródziemnomorska. A więc – korzystajmy.
Linguini z pesto bazyliowym
- 200g makaronu linguini,
- 100g świeżej bazylii,
- 20g parmezanu,
- 10g orzeszków pinii,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu, do stanu al-dente.
Bazylię dokładnie blendujemy, na jednolitą masę, z parmezanem, orzeszkami pinii, czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Następnie świeże pesto wlewamy na patelnię, dodajemy do niego makaron i całość grzejemy, aż pesto zacznie „bulgotać”. Gotowe.
Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym
- 200g makaronu tagliatelle,
- 100g kurczaka,
- 120ml śmietanki 30%,
- 40g sera d'or blue,
- 4 różyczki brokuła,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Kurczaka, pokrojonego w niedużą kostkę, smażymy na oliwie, na niedużym ogniu. Gdy tylko mięso się „zamknie” (mięso zetnie się z wierzchu) dodajemy do niego pokrojone na ćwiartki różyczki brokuła i posiekany czosnek. Całość smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie na patelnię dorzucamy pokrojony na nieduże kawałki ser d'or blue. Jak tylko zacznie się on roztapiać, dolewamy na patelnię śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Jak śmietanka się zredukuje do postaci gęstego sosu dodajemy makaron, bardzo dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Penne z krewetkami na białym winie
- 100g makaronu penne,
- 60g krewetek,
- 40ml białego, wytrawnego wina,
- 40ml śmietanki 30%,
- 20g cukinii,
- 20g czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Oliwę bardo dobrze rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na oliwę poprzekrawane na pół krewetki. Podrzucamy je tak, aby podsmażyły się ze wszystkich stron, a następnie dodajemy do nich drobno zsiekany czosnek. Gdy tylko czosnek zacznie się szklić dodajemy pokrojone w paski paprykę i cukinię. Całość trzymamy na dużym ogniu jakieś 30 sekund, po czym wlewamy białe wino. Jeśli dobrze rozgrzaliśmy patelnię, alkohol powinien odparować w około minutę. Po tym czasie dolewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i pieprzem i redukujemy go. Następnie do sosu dorzucamy makaron, całość bardzo dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie porcje.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze