Dwie propozycje na jesienne smakołyki
ISABELLE • dawno temuPogoda sugeruje nam, że jesień chyba zagościła u nas na stałe. Wygląda więc na to, że będziemy mieć więcej czasu na pichcenie czegoś dobrego w kuchni. Ale co wybrać, by pasowało do aury za oknem? Co zrobić, żeby przełamać nastrój i rozweselić nieco nas samych i nasze żołądki? Oto propozycje na jesienne pyszności – chleb z dynią oraz nietypowy makaron z serem!
Chleb z dynią, przyprawami i cukrem
To wypróbowany i najprostszy przepis na chleb. Nie wymaga dużego wysiłku. Jest nie za słodki i idealnie przyprawiony. Nadaje się zarówno do śniadania czy kolacji, jak i jako dodatek do obiadu. Oczywiście potraktować go można jako słodką przekąskę! I nie jest drogi!
Składniki:
- 3 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju roślinnego,
- 3 duże jajka,
- 0,5 kg dyni,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka goździków,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175° C. Naczynie, w którym będziesz piekła chleb, wysmaruj masłem i posyp mąką. Cukier, olej, jaja i dynię zmiksuj i przełóż do miski. Dodaj następnie mąkę, goździki, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli decydujesz się na orzechy, nie miksuj ich, tylko dodaj posiekane. Będą smacznie chrupać. Wyłóż teraz ciasto chlebowe do formy i piecz około 85 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Jedz, z czymkolwiek masz ochotę!
Makaron z serem na ostro!
Tak zwany Mac&Cheese to danie typowo amerykańskie, zresztą bardzo lubiane przez ten naród. Podany przepis na makaron i ostry ser cheddar zawiera także smażone pory. Por jest kuzynem cebuli, jednak o wiele bardziej subtelniejszym i słodszym. Ostry ser cheddar uzupełnia delikatny smak tego warzywa. Jeśli lubisz także wysmażony boczek, możesz spokojnie położyć na wierzch kilka plasterków.
Składniki:
- ½ masła,
- 5 filiżanek posiekanych porów,
- ¼ szklanki mąki pszennej,
- 1½ szklanki mleka,
- 500 g bardzo ostrego sera typu cheddar (grubo startego),
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 2 duże jajka,
- 500 g makaronu penne.
Wysmaruj masłem naczynie, w którym będziesz zapiekać makaron z serem. Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pora, przykryj i gotuj, aż warzywo zmięknie. Uważaj tylko, żeby się nie przypalił. Następnie dodaj do rondla mąkę. Mieszaj przez 2 minuty. Dodaj mleko, doprowadź do wrzenia i dodaj ser i musztardę. Mieszaj, aż ser się roztopi, a następnie zdejmij z ognia. Sos serowy dopraw do smaku solą. Ubij jajka w misce, po czym stopniowo dodawaj mieszaninę do rondla z warzywami i serem. Ugotuj makaron, odcedź i wrzuć do rondla. Wymieszaj wszystko, a następnie przełóż mieszankę do wcześniej przygotowanego naczynia. Zapiekaj w temperaturze ok. 200° C przez 20–30 minut. Podawaj na gorąco!
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze