Sałatka włoska
KAROLINA • dawno temuZupełnie inaczej wyglądają sklepy, w których codziennie robimy zakupy wraz z nadejściem wiosny. Zamiast konserwowych ogórków, kiszonej kapusty albo marynowanych grzybów znaleźć można różnorodne świeże owoce i warzywa. Piękna i soczysta zieleń powoduje, że nabieramy ochotę na robienie pysznych sałatek z udziałem soczystych pomidorów, chrupiącej sałaty czy pachnących ogórków. Równie kusząco wygląda propozycja sałatek owocowych. Wystarczy, że wymieszamy ulubione owoce pokrojone w niewielkie kawałki i dodamy do nich słodki sos z syropu klonowego bądź miodu. Propozycje te są nie tylko bardzo smaczne, ale także pełne witamin i minerałów. Szukasz jakiegoś pomysłu na warzywną sałatkę? Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz wiele ciekawych propozycji lekkich sałatek stanowiących nie tylko świetny dodatek do dań z grilla, lecz także będących zdrową przekąską, którą możesz śmiało jeść w ciągu dnia. Oprócz pomysłów na to, jak łączyć ulubione warzywa i owoce, poznasz także przepis na znakomitą sałatkę włoską. Nie czekaj, aż warzywa i owoce znów staną się drogie i pozbawione najważniejszych wartości i od razu poznaj sposoby na czerpanie z nich kulinarnej przyjemności.
Lekkie sałatki
Nauka przyrządzania lekkich sałatekprzyda się nie tylko osobom starającym się zgubić kilka zbędnych kilogramów, ale każdemu, kto pragnie odżywiać się zdrowo. Przygotowanie lekkiej sałatki wcale nie musi być trudne. Chodzi przede wszystkim o to, by łączyć ulubione warzywa i owoce, unikając jednocześnie produktów dostarczających znaczną ilość kalorii. Jest to dość łatwe, ponieważ ulubiony majonez z łatwością możemy zastąpić greckim albo naturalnym jogurtem. Wiosną natomiast mamy wiele możliwości wyboru chociażby samych sałat, co pozwala nam urozmaicać smak. Sałata lodowa dobrze komponuje się ze świeżymi i suszonymi pomidorami, a rukola nadaje wyrazisty smak truskawkom, melonowi bądź mozzarelli. Jeżeli szukasz jakiejś bardziej sycącej propozycji, powinnaś spróbować przyrządzić sałatkę z mozzarellą albo sałatkę z kiełbasą. Co prawda posiadają one więcej kalorii, ale równie dobrze możemy zastąpić nimi kolację czy zjeść je zamiast omletu na śniadanie. Taką właśnie propozycją jest włoska sałatka. Nie wiesz, jak ją przyrządzić? Zapoznaj się z poniższym przepisem na sałatkę włoską.
Przepis na sałatkę włoską
Do przygotowania włoskiej sałatki będziesz potrzebowała:
- 1 główki sałaty lodowej,
- ½ szklanki czarnych oliwek,
- 8 pomidorów koktajlowych,
- 1 kawałka suszonej kiełbasy,
- 15 dag sera mozzarella,
- 1 łyżeczki miodu,
- ½ łyżeczki musztardy Dijon,
- 2 łyżek soku z cytryny,
- 4 łyżek oliwy z oliwek,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy na niewielkie kawałki i wkładamy do salaterki. Następnie dodajemy do niej czarne oliwki i pomidory (możemy je przekroić na pół). Kiełbasę natomiast kroimy razem z mozzarellą w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość polewamy sosem składającym się z soku z cytryny, oliwy, musztardy i miodu. Możemy opcjonalnie doprawić go solą i pieprzem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze