Składniki:
- 1 duży ogórek sałatkowy,
- 4 średnie pomidory,
- 1 mały jogurt naturalny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 10 dag żółtego sera,
- sól i pieprz,
- szczypiorek lub pietruszka.
Jak przyrządzić?
Ogórek obieramy i kroimy w talarki. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Do jogurtu dodajemy majonez, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Ser zółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pietruszkę lub szczypiorek drobno kroimy.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, nóż, obieraczka do jarzyn, wyciskarka do czosnku.
Jak podawać?
Potrawę najlepiej podawac w przezroczystym półmisku. UKładać warstwę pomidora, ogórka, sos, starty żółty ser i posiekany szczypiorek lub pietruszka.
Uwagi:
Potrawę bardzo dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem. Bardzo ważne - nie solimy pomidora i ogórka tylko ten sos którym polejemy sałatkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Izula |