Sałatka z tuńczykiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- puszka tuńczyka (bez znaczenie, czy w sosie własnym, czy w oleju),
- 6 jaj ugotowanych na twardo,
- 15 dag. sera żółtego,
- majonez,
- szczypiorek.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białko od żółtka. Białko trzemy na tarce jarzynowej (bocznej, drobnej). Żółtka rozkruszamy w rękach. Ser żółty trzemy na grubej tarce. Tuńczyka odsączamy z zalewy.

Potrzebne przybory:

- miska,
- tarka jarzynowa,
- nóż,
- łyżka do wymiesznia,
- deska do krojenia.

Jak podawać?

Podajemy w misce, nie mieszamy, tylko nakładamy sięgając od góry do samego dna.

Uwagi:

Sałatkę układamy warstwowo:
- białko starte na tarce,
- tuńczyk rozdrobniony,
- ser żółty starty na tarce,
- majonez,
- żółtko rozkruszone itd.
Na ozdobę posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
Przybliżony koszt10 zł
AutorJulka

Sałatka z tuńczykiem: Podobne przepisy

Sałatka z tuńczykiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy