Składniki:
- puszka tuńczyka (bez znaczenie, czy w sosie własnym, czy w oleju),
- 6 jaj ugotowanych na twardo,
- 15 dag. sera żółtego,
- majonez,
- szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białko od żółtka. Białko trzemy na tarce jarzynowej (bocznej, drobnej). Żółtka rozkruszamy w rękach. Ser żółty trzemy na grubej tarce. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Potrzebne przybory:
- miska,
- tarka jarzynowa,
- nóż,
- łyżka do wymiesznia,
- deska do krojenia.
Jak podawać?
Podajemy w misce, nie mieszamy, tylko nakładamy sięgając od góry do samego dna.
Uwagi:
Sałatkę układamy warstwowo:
- białko starte na tarce,
- tuńczyk rozdrobniony,
- ser żółty starty na tarce,
- majonez,
- żółtko rozkruszone itd.
Na ozdobę posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Julka |