Nicejska sałatka, czyli kuchnia francuska
OLIWKA . • dawno temuSałatka nicejska to doskonałe danie dla osób, które uwielbiają ryby i owoce morza. W zależności od preferencji możesz przygotowaćsałatkę nicejską z tuńczykiem, krewetkami czy krabami. Warto spróbować tej potrawy, bo dostarcza wspaniałych kulinarnych przeżyć.
Przygotuj:
- 3 duże ziemniaki
- 6 jajek
- 6 pomidorów
- 1 seler naciowy
- 1 cebulę
- główkę sałaty zielonej
- tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- 4 łyżki oleju sojowego
- 2 łyżki octu winnego (lub sok z cytryny)
- szczypiorek lub natkę pietruszki
- łyżeczkę musztardy
- ząbek rozgniecionego czosnku
- sól
- pieprz
1. Sałatka nicejska – przepis każe najpierw ugotować ziemniaki w mundurkach, a następnie obrać je, pokroić w plastry i ułożyć na dnie salaterki.
2. A teraz kolejne warstwy: jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki, tuńczyk (który z powodzeniem może być zastąpiony krewetkami) oraz cebula i seler pokrojone w cienkie pasemka.
3. Na samej górze powinna znaleźć się sałata rozdrobniona na cztery części oraz sos do sałatki nicejskiej.
4. Połącz musztardę z oliwą, dodaj ocet lub sok z cytryny (ostrożnie, by nie wlać zbyt dużo), a także czosnek, sól i pieprz. Polej sałatkę nicejska z tuńczykiem i włóż ją do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze