Szybkie przystawki
MAGDA • dawno temuPrzed nami ostanie dni lata. Dla tych, którzy planują jeszcze kilka spotkań ze znajomymi na świeżym powietrzu, proponuję dzisiaj kilka przepisów na szybkie przystawki z owocami w roli głównej. Niewątpliwie to one nadają przystawce niezwykły smak, a dojrzałe i soczyste owoce mają tę zaletę, że nie trzeba ich gotować.
Owocowe przystawki
Choć sezon na truskawki już minął, amatorzy tych owoców znajdą jeszcze miejsca, w których można je kupić. Oto przepis na niezwykle kolorową i smaczną sałatkę z truskawek, ogórka i awokado. Możemy podawać ja zarówno jako deser, jak i przystawkę do wystawnego bufetu z delikatnym kurczakiem lub gotowanym łososiem. Na talerzu układamy na przemian krążki lub plastry pokrojonych truskawek, ogórka i awokado. Jeśli sałatkę przegotowujecie na długo przed podaniem, pamiętajcie o włożeniu plastrów awokado do soku z cytryny! Owoce doprawiamy sosem winegret przygotowanym z oleju laskowego, oliwy z oliwek oraz octu winnego albo malinowego w proporcji 2:3:2:1.
Kolejna moja propozycja to odświeżająca sałatka z cytrusów, która stanowić może idealny początek wytwornego posiłku. Do jej przyrządzenie potrzebne nam będą:
- trzy pomarańcze,
- różowy grejpfrut,
- czerwona cebula,
- oliwa z oliwek,
- czarne oliwki.
Z pomarańczy i grejpfruta usuwamy skórę (dokładnie wraz z białą osłonką). Następnie kroimy w cienkie plastry tak, aby zachować sok. Obieramy także cebulę i kroimy w bardzo cienkie plastry, po czym oddzielamy ostrożnie krążki. Mierzymy ilość soku z pomarańczy i dolewamy taką samą ilość oliwy ze szczyptą soli. Smak polecam także zaostrzyć sokiem z cytryny. Kawałki owoców układamy na talerzu, przybieramy czarnymi oliwkami i polewamy sosem – proste, a jakże efektowne!
Przystawka z szynką parmeńską lub wędzoną makrelą
Opcjonalnie do klasycznego połączenia szynki parmeńskiej i melona podać możemy tę szynkę z figami. Podajemy po 2 dojrzałe figi na osobę. Kroimy je na pół tak, aby ukazały pyszny miąższ. Układamy w grona obok delikatnie zwiniętych, cienkich plasterków szynki parmeńskiej. Podobnie jak w wersji z melonem, także figi możemy doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem albo zaproponujmy gościom, aby to oni zadecydowali o smaku swojej potrawy.
Istnieje wiele zastosowań owoców, o który nie śniło się nawet filozofom. Nie każdy wie, że odrobina soku pomarańczowego wzbogaca smak zwykłej zupy pomidorowej albo surówkę z tartej marchewki. Podobnie dojrzały, soczysty grejpfrut podkreśla smak wędzonej ryby. Kolejną przystawką, którą chcę wam polecić to właśnie wędzona makrela z sosem grejpfrutowym. Przeznaczamy po jednym filecie z makreli na osobę. Usuwamy skórę i kroimy ukośnie w grube plastry. Następnie obieramy dużego różowego grejpfruta i dzielimy na cząstki. Łyżeczką wydrążamy miąższ dużego, soczystego awokado i dodajemy do salaterki. Siekamy kilka łodyżek szczypiorku, doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy. Dodajemy makrelę i przybieramy szczypiorkiem. Proszę spojrzeć kilka błyskawicznych przepisów, ale ile awangardy na stole.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze