Roladki mięsne
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuWiosną wielu ludzi całkowicie zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Zapominamy o mięsie, tłuszczu i generalnie o ciężkich, sycących potrawach. A nie powinniśmy. Generalnie, cały rok nasza dieta powinna być tak dobrana, żebyśmy dostarczali organizmowi niezbędnych minerałów, witamin i mikroelementów każdego dnia. Dlatego też apeluję do Was – nie zapominajcie o mięsie! Szczególnie w upalne dni. A na zachętę podaję dwa przepisy na roladki mięsne, które są idealne na wiosnę.
Roladki francuskie
- 400g cielęciny (4 plastry po 100g każdy),
- 100ml bulionu warzywnego,
- 100ml wytrawnego, czerwonego wina,
- 100g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- musztarda francuska,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Pieczarki, czosnek i szalotkę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dokładnie je odsączamy z nadmiaru tłuszczu (najlepiej papierowym ręcznikiem) i odstawiamy do ostygnięcia. Cielęcinę rozbijamy na bardzo cienkie płaty. Następnie każdy płat smarujemy z jednej strony musztardą. Na tę samą stronę nakładamy dopiero co przyrządzony farsz i całość dokładnie zwijamy. Roladki oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy je na patelni, na oliwie z każdej strony. Gdy tylko mięso z wierzchu będzie już ścięte, zalewamy je czerwonym winem, zwiększamy płomień pod patelnią i ją przykrywamy. Smażymy jeszcze 3 minuty, po czym zalewamy bulionem, odkrywamy i nastawiamy płomień na maksimum. Po 4 minutach roladki wyciągamy. Sos wygotowujemy, aż zmniejszy objętość o połowę – wtedy dodajemy 2 łyżki stołowe musztardy, dokładnie mieszamy i polewamy nim roladki.
Roladki francuskie smakują doskonale z sałatką z cykorii i puree ziemniaczanym.
Cordon Bleu
- 4 piersi z kurczaka,
- 8 plasterków chudej szynki ,
- 8 plasterków sera żółtego (najlepiej emmentalera),
- 4 jajka,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka przekrawamy na pół tak, aby otrzymać 2 'cieńsze' piersi. Te rozbijamy delikatnie i oprószamy solą i pieprzem. Następnie zwijamy po plasterku szynki z plasterkiem sera w rulonik z paskiem korniszona w środku. Płaty mięsa zwijamy wraz z serem, szynką i paskami korniszona w roladki. Spinamy je wykałaczką tak, aby się nie rozwinęły w czasie smażenia. Następnie panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej i smażymy dokładnie z każdej strony. Gdy tylko panierka będzie już ściśle przylegać do mięsa, a mięso przestanie puszczać soki nasze Cordon Bleu przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Cordon Bleu czuje się doskonale w otoczeniu zarówno ziemniaków, jak i ryżu, a także nieopodal pomidorów z cebulką i świeżą bazylią.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze