Przepis na makowca
DAMIESA • dawno temuChętnie jedzony zarówno podczas Wigilii, jak i zbliżającej się Wielkanocy. Czy jednak warto po niego sięgać jedynie podczas świąt? To fakt, puszyste i wilgotne ciasto jest dość kaloryczne, ale właściwości maku są nieocenionym źródłem witamin i cennych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu pierwiastków, dlatego nie warto odmawiać sobie jego pałaszowania.
Przepis na makowca
Składniki:
— 3 szklanki mąki,
— 25 gram masła,
— 100 ml mleka,
— 5 dag drożdży,
— 6 łyżek cukru,
— 6 jajek,
— cukier waniliowy,
— 4 łyżki oleju,
— szczypta soli.
Wszystko łączymy ze sobą i ugniatamy, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Masę sporządzamy, mieszając uprzednio sparzony mak wraz z cukrem, miodem, olejkiem migdałowym, rodzynkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Do całości dodajemy, w zależności od potrzeb, margarynę i dokładnie ugniatamy, aż powstanie jednolita masa. Takie nadzienie przekładamy na rozwałkowane kawałki ciasta w kształcie prostokątów i zwijamy jak rulon. Farszdo ciasta musimy rozprowadzić na całej płaszczyźnie. Gotowe kawałki wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut.
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyjmujemy je do ostygnięcia, a następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową, migdałami, bakaliami i zalewamy polewą lukrową. Makowiec świetnie będzie także smakować polany roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze