Przepis na kruche ciasto
KAROLINA • dawno temuTrudno jest znaleźć zdeklarowanego przeciwnika jakichkolwiek deserów. Jedni uwielbiają smak i orzeźwiające właściwości lodów, inni za nic nie odmówiliby sobie tabliczki czekolady, podczas gdy równie wielka jest miłość niektórych do ciast. Sięgnięcie po każdy z tych deserów nie jest niczym trudnym. Wystarczy wybrać się do odpowiedniego sklepu, by spełnić swoje kulinarne pragnienia. Z tego też względu niestety te smaczne, lecz nie zawsze zdrowe przekąski wkradły się do naszego codziennego jadłospisu na dobre. Jak to zmienić? Wystarczy, że jedzenie deserów będzie chwilą wyjątkową, której każdy ułamek będziesz celebrować, rozsmakowując się w kawałku ulubionej szarlotki, mazurka, rolady biszkoptowej albo sorbetu owocowego. W odpowiedni ku temu nastrój możesz wprawić siebie i swoich bliskich, przygotowując domowe wypieki. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy, że poznasz kilka prostych przepisów, które będziesz mogła z czasem poddawać modyfikacji. Jednym z nich jest receptura przyrządzania ciasta kruchego zamieszczona w poniższym artykule.
Pieczenie ciasta
Jak już wspomniano, samodzielne przygotowywanie ciasta może być nie lada frajdą. Wystarczy tylko mieć odpowiednie nastawienie, a także posiąść wiadomości, które sprawią, że w tej sytuacji będziemy czuły się pewnie i komfortowo. Po pierwsze na początku dobrze jest wybierać proste przepisy na ciasta i dopiero z czasem sięgać po receptury wymagające od nas większej uwagi i zaangażowania. Kolejnym aspektem, na jaki warto zwrócić uwagę jest sprawdzenie, czy mamy wszelkie niezbędne składniki. Konieczność dokupienia mąki w trakcie robienia na przykład kruchego ciasta może przyczynić się do tego, że nasz wypiek będzie totalną klapą. Piekąc pyszneciastokruche albo francuskie, dobrze jest także zwrócić uwagę na jego wygląd. Kilka świeżych owoców albo dobrze wyrównana śmietana na torcie potrafią zdziałać cuda. Nie bójmy się również sięgać po gotowe ozdoby w postaci śmiesznych figurek, lukrowych perełek albo gotowych liter. Przede wszystkim jednak trzeba pamiętać, że pieczenieciasta kruchegopowinno być świetną zabawą, a wpadki zdarzają się nawet najbardziej wytrawnym i doświadczonym kucharzom. Dobrym pomysłem na domowe wypieki jest zrealizowanie prostego przepisu na kruche ciasto. Na jego bazie z łatwością przygotujesz ciasta z owocami, bitą śmietaną, galaretką bądź kruche ciasteczka.
Przepis na ciasto kruche
Do zrealizowania dobrego przepisu na kruche ciasto będziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z solą należy dokładnie przesiać. Kolejnym krokiem jest dodanie do tych składników żółtek jaj, które trzeba delikatnie połączyć, mieszając je ostrzem noża. Masło używane do ciasta kruchego musi być schłodzone, nie może zatem posiadać temperatury pokojowej. Tłuszcz dokładamy do ciasta i siekamy go nożem, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie połączone. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki na około 30 minut, zabezpieczając ją przed wyschnięciem. Następnie ciasto należy wyjąć, rozwałkować i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze