Przepis na bułeczki drożdżowe
OLIWKA . • dawno temuJuż tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię takimi smakołykami?
- Przygotuj:
- 3, 5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 dag drożdży
- pół łyżeczki soli
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki olejku waniliowego
- jajko do smarowania ciasta
Nadzienie do bułeczek drożdżowych:
- pół kilograma jabłek
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki cukru
1. Najpierw ciasto na bułeczki drożdżowe. Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. W tym czasie utrzyj żółtka z solą, cukrem waniliowym i resztą cukru. Ubij też białka i rozpuść tłuszcz (nie powinien być gorący).
3. Jeśli rozczyn już wyrósł, dodaj go do mąki. Dorzuć także żółtka i pianę z białek. Wyrób ciasto.
4. Kiedy dokładnie połączysz wszystkie składniki, dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto tak długo, aż się wchłonie.
5. Przykryj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce, by mogło dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
6. Gdy tak się stanie, przełóż ciasto drożdżowe na stolnicę zrób wałek o długości 50 cm i pokrój go na kawałki o szerokości 2 cm. Każdą część lekko rozwałkuj na okrągłe placuszki i grubości 0,5 cm.
7. Tak powstały bułeczki drożdżowe, ale jeszcze nadzienie. Zetrzyj jabłka na tarce, dodaj kaszę, cukier i wszystko dobrze wymieszaj.
8. Pora uformować słodkie bułeczki. Na każdym placku kładź łyżeczkę nadzienia jabłkowego i zlepiaj ciasto w jeden punkt.
9. Odczekaj chwilę, by bułeczki z nadzieniem mogły lekko wyrosnąć, a następnie piecz je 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze