Mus owocowy
DAMIESA • dawno temuTaki rodzaj deseru idealnie sprawdzi się w przypadku osób, które w czasie lata postanowiły nie popełniać dietetycznych grzeszków i zamiast folgować sobie z goframi z bitą śmietaną i kalorycznymi lodami w czekoladzie, postawiły na zdrowe przekąski. Musy owoce to świetny pomysł na słodką przekąskę, która jest jednocześnie istną bombą witaminową, więc nie warto sobie jej odmawiać! Jak przygotować taki kulinarny specjał?
Mus owocowy na bazie żelatyny
Aby przygotować taki lekki deser należy przygotować następujące składniki: 1 kg wybranego rodzaju owoców, opakowanie cukru żelującego, 5 białek z jajek, kilka łyżek cukru, rodzynki oraz pokruszone orzechy. Dobrym pomysłem jest wybranie jabłek czy gruszek i wcześniejsze upieczenie ich w piekarniku w cynamonowej panierce. Można jednak postawić także na truskawki, maliny, morele czy nektarynki. Każdy w tych owoców świetnie sprawdzi się w lekko półpłynnej formie. Cukier żelujący należy dodać do gotujących się owoców, a następnie po zdjęciu mieszanki z ognia dodać do niej ubite na puszystą masę białko jajka, a następnie wymieszać całość z rodzynkami. Po przełożeniu masy do pucharków wierzch można udekorować pokruszonymi orzechami.
Kolejnym nietuzinkowym pomysłem może być także przygotowanie takiego deseru w nieco bardziej „zaawansowanej” wersji. Warto przyrządzić bowiem masę złożoną z 75 dag twarogu, kilku łyżek cukru, 150 ml jogurtu naturalnego oraz 5 łyżek żelatyny. Całość należy wymieszać mikserem, dodając w międzyczasie ulubione owoce w dowolnej ilości (jednak nie za dużo, bo w przeciwnym razie nadmiar soku utrudni proces gęstnienia, warto zatem zachować umiar). Następnie masę łączy się ze śmietaną kremówkę, raz jeszcze miesza, aż do powstania gładkiej, dość gęstej masy, a potem wstawia całość do lodówki do stężenia. Do takiego deseru świetnie nadadzą się owoce pokrojone w plasterki i umieszczone na wierzchu tego słodkiego rarytasu.
Mus owocowy z warzywnym akcentem
Ciekawym rozwiązaniem kulinarnym jest połączenie owoców z warzywami, a więc przygotowanie musu w wersji mniej słodkiej. Można przy tej okazji wykorzystać jabłka, które należy wymieszać ze zmiksowaną marchewką. Do takiej mieszanki dobrym pomysłem jest dodanie kilku kropel cytryny, które wydobędą z musu świeżość. Innym rozwiązaniem może być także wkomponowanie do mikstury skórki pomarańczowej, która z kolei nada deserowi większego aromatu. Przygotowanie takiego pożywnego posiłku nie wymaga zatem specjalnych zdolności kulinarnych ani czasu.
Mus owocowy warstwowy
W tym przypadku warto wybrać do przyrządzenia takiego deseru owoce w różnych kolorach, by jak najlepiej prezentowały się one w szklanych pucharkach. Dobrym pomysłem jest więc wykorzystanie kiwi, moreli, malin, banana oraz jagód. Każdy z wymienionych owoców należy zmiksować w blenderze, a następnie układać kolejne warstwy w szklanym naczyniu. Wierzch takiego deseru można udekorować listkiem mięty oraz migdałami i pistacjami. Taka forma słodkiej przekąski jest bardzo lekkostrawna i pozwala ugasić uczucie pragnienia towarzyszącego w czasie upalnych dni. Można też do niej wykorzystać mrożone owoce.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze