Dania z serem
DAMIESA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/dania-z-serem-a57073e4cf1df8ef07,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są przecież także źródłem wapnia oraz witamin A i B. Niektóre gatunki serów polecane są nawet osobom będącym na diecie. W jakich kulinarnych zestawieniach komponować sery, aby smakowały wybornie? Oto kilka porad na ten temat.
Smak serów zależy od takich czynników jak: rasa zwierząt, a także sposób ich karmienia. To decyduje o jakości, ale także o cenie danego sera. Droższe będą te pochodzenia owczego czy koziego, a tańsze krowie.
Sery pleśniowe
Wytwarzane są z mleka i podpuszczki, i zazwyczaj cechują się niebieskawą lub zieloną pleśnią widoczną na ich powierzchni. Popularne gatunki to: brie, munster, camembert czy gorgonzola. Ten rodzaj sera będzie świetnie smakować z sałatkami. Można więc jego kawałki połączyć z sałatą lodową, pomidorami, kukurydzą, czerwoną fasolą oraz krążkami cebuli, a całość doprawić sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Innym pomysłem może być przygotowanie z niego pysznego sosu do makaronu – wystarczy połączyć go z rozgrzaną śmietaną i dobrze wymieszać. Ser pleśniowy w subtelny sposób potrafi także wydobyć smak mięsa. Można więc zastosować go jako nadzienie do polędwiczek wołowych czy użyć jako dodatek do kotletów z kurczaka lub podać jako przystawkę podczas wiosennego grillowania na ogródku. Ser ten świetnie spełni swoją rolę także jako składnik warzywnej tortilli dla wegetarian.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ser feta
Ten rodzaj sera jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka koziego z owczym, a jego okres dojrzewania to około trzy miesiące. Zawiera 40% tłuszczu i nie wymaga solenia. Pożywną i pełną wartości odżywczych sałatkę grecką z tym rodzajem sera potrafi przygotować chyba każdy. Wystarczy dodać fetę do kompozycji z sałaty lodowe, pomidorków, papryki i zielonego ogórka, by w ciągu kilku minut uzyskać pyszną przegryzkę pełną witamin. Kunszt kucharski polega jednak na tym, aby na bazie tego sera tworzyć prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Fetę możemy więc wkomponować w cannelloni łącząc ją ze szpinakiem, przyrządzić na jej bazie dietetyczne kotleciki z ziemniaków z dodatkiem poszatkowanej papryki, czosnku i oregano, a także stosować jako nadzienie do pierogów łącząc z cebulą, czosnkiem i tymiankiem.
Sery półtwarde
Optymalna temperatura ich przechowywania to ok. 6–10 stopni. Najlepiej jest je trzymać w folii aluminiowej i przed spożyciem lekko ocieplić w temperaturze pokojowej, aby ich smak stał się bardziej wyczuwalny. Popularne gatunki to: edam, cheddar, gouda czy mimolette. Cechuje je dość sprężysta konsystencja i wyrazisty aromat. Ten rodzaj sera świetnie nadaje się do potraw „na gorąco”. Możemy więc z jego dodatkiem przygotować lasagne, zapiekankę warzywną czy dodać do spaghetti lub pieczonego mięsa np. karkówki czy kurczaka. Sery póltwarde świetnie smakują podane jako przystawka do białego wina.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze