Co podać do deski serów?
SABINA STODOLAK • dawno temuImpreza z desą serów to jednak dość kosztowne przedsięwzięcie – zwłaszcza jeśli planujemy nabyć sery rzeczywiście dobre, a nie pseudoserową masę, dostępną w niektórych marketach. Dlatego, aby nasz poczęstunek wyglądał bardziej obficie i był bardziej sycący można do deski serów podać następujące dodatki:
Oliwki – czarne oliwki pasują do sera idealnie. Ich miłośnicy nie wybaczą Ci braku oliwek do sera. Z młodymi serami dobrze komponują się też zielone oliwki.
Wino– aby zachować się zgodnie ze sztuką, pasowałoby do każdego sera podać inne wino. Błędu nie popełnimy, jeśli podamy wytrawnego szampana lun wino różowe. Jeśli decydujemy się na jeden gatunek wina, najbezpieczniej wybrać wytrawne, czerwone wino. Jeśli spotykamy się z przyjaciółmi wybierzmy takie wino jakie lubimy – w końcu to nasz wieczór!
Bagietka–tradycyjnie podawana we Francji do deski serów. Jako, że nie ma teraz problemów z jej nabyciem, możemy spokojnie hołdować tej tradycji.
Winogrona–białe winogrona świetnie komponują się z serami – zwłaszczatwardymi serami żółtymi i serem pleśniowym typu camembert.
Orzechy–włoskie orzechy dodają ciekawego smaku i są świetną przegryzką między kolejnymi słupkami sera.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze