Deska serów - Przepis

Przepis kulinarny
Deska serów Zobacz 2 zdjęcia

...czyli o JEDZENIU SERA dla przyjemności i rozkoszowania się ich smakiem.

Jak już powiedzieliśmy - dawno, dawno temu, sery zostały uznane za rzecz tak smacznąi wyjątkową, że wartą oddzielnego i wyjątkowego potraktowania podczas posiłku.Postanowiono zatem, że stają się daniem oddzielnym. Umiejscowionym po wszystkich daniachgłównych, ale przed owocami i deserem. Dzisiaj często łączy się podanie owoców razem z seramii wydaje sie to udanym pomysłem.

Składniki:

Przejdźmy do naszej deski z serami. Powinny być na niej reprezentowane cztery główne klasy sera, a zatem:

  1. ser twardy, ser miękki dojrzewający, ser świeży, oraz ser pleśniowy, zwany generalnie - blue.

Każdy z nich powinien mieć swój własny charakterystyczny smak i różnić się zdecydowanie w smaku od pozostałych.
Jeśli brie będzie łagodny i delikatny, to ser świeży np. kozi powinien być wyrazisty w smaku.
Jeśli podamy któryś z ostrzejszych serów twardych, to dołóżmy delikatniejszy blue, np. gorgonzolę.
Możecie dołożyć do tej listy nasz oscypek, jeśli go lubicie.

Jak przyrządzić?

Niewielkie kawałki (ok. 1/4 kg) pozbawiamy wszelkiego opakowania. Kładziemy na wybranej desce,których zwykle mamy kilka w domu. Oczywiście istnieją specjalne deski do serów, ze specjalnymi nożamido krojenia sera. Taki nóż jest bardzo przydatny - kroimy nim ser i przekładamy na swój talerz,gdyż zakończony jest rodzajem "widelca", który znacznie ułatwia operację. Do serów podajemy niewielkieilości owoców (zarówno świeżych jak i suszonych), orzechów, oliwek i tego wszystkiego, co wam do głowyprzyjdzie jako znakomite dopełnienie smaku. Z pieczywa towarzyszą nam niewielkie kawałki świeżej bułkilub delikatne krakersy. Żeby w pełni odczuć wszystkie smaki, należy zacząć od jedzenia serów delikatnych(np. brie), przechodząc do smaków najintensywniejszych (np. roquefort).

Jaki alkohol?
Kłopot w tym, że do każdego z tych gatunków powinniśmy pić inny rodzaj wina. Najszczęśliwszym,bo pasującym niemal do wszystkich rodzajów serów jest wino Côtes du Rhône.Niezbyt ciężkie i bardzo smaczne. Do serów intensywniejszych w smaku podajemy cięższe wina, np. Bordeaux.Niezłym rozwiązaniem jest wytrawny szampan dobrej marki, bo można go podać do wszystkich rodzajów sera.Coraz częściej do serów pija się piwo. (Dla piwoszów można skomponować cały obiad łącznie z serami tak,by głównym napojem towarzyszącym podczas całego posiłku było piwo.)

Sery wnosimy, wtedy gdy mamy je jeść. Po zakończeniu tej części posiłku, zdejmujemy je ze stołui wynosimy z pomieszczenia, w którym jemy. Powodem jest intensywny zapach. Bardzo apetyczny, gdy mamyochotę na ich jedzenie, ale męczący, gdy jesteśmy już przy deserze.

Jeśli podamy wymienione przeze mnie gatunki (w sumie 5) w kawałkach ok. 30 dkg,będzie nas to kosztować ok. 60-70 zł. W granicach 60 zł można dostać przyzwoite wino francuskie.Piwo wypada znacznie ekonomiczniej.

Bądźmy szczerzy - podanie dobrych serów z dobrym winem jest kosztowne. W niewielkim gronie przyjaciółmożemy się umówić na podzielenie tych kosztów, przez obarczenie każdej osoby zakupem innego rodzaju seralub alkoholu. Może z tego wyjść bardzo sympatyczne składkowe przyjątko :-)

Równie pysznie jest, gdy dwa, trzy sery kupione "niechcący" podczas większych zakupów niespodziewanierozgoszczą się na stole kuchennym. Wzbogacone o butelkę niezłego wina, jakiegoś zwykłego wieczoru powodują,że w końcu ulegamy czarowi tych smaków. Zwykły wieczór staje się niezwykły.

P.S.
Ser kupujemy w stanie dojrzałym, nie licząc na jego "dochodzenie" w lodówce.W domu starannie pakujemy przed włożeniem do lodówki (półki jarzynowe), gdyż zapachy są bardzo intensywne,co jest przyjemne jedynie w czasie ich jedzenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćprosty
Porcje?
Kaloryczność?

Deska serów: Podobne przepisy

Deska serów: wypróbuj również

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... poczęstunek wyglądał bardziej ...

dawno temu

Deska serów

... zabarwienie i delikatna skórka pleśniowa. To odmiana francuskiego sera podpuszczkowego. Doskonale smakuje w winem czerwonym. Ten rodzaj sera często wzbogacany jest przyprawami takimi jak: zioła, pieczarki ... wina czerwonego. Pamiętajmy o ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Oryginalna deska z serami

... : deska serów. To dobry początek na improwizowane spotkania, letnie imprezy przy grillu, czy jesienne rozmowy przy kominku. Najlepszą rzeczą w serach jest to, że nie trzeba ich gotować ani piec ... , a przygotowanie przystawki jest bajecznie ...

dawno temu

Deska do prasowania

... od żelazka. Równie ważna jest deska do prasowania. Są praktyczne deski z lustrem, choć skierowane są bardziej do kobiet. Deska do prasowania E-Board to doskonały gadżet dla panów. „E” w nazwie deski ... to skrót od „easy”, czyli „łatwy”. Deska ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim mowa, jest kremowym, białym serem z bardzo miękkim środkiem i wyraźnie pomarszczoną skórką w pomarańczowym kolorze. Pierwszy raz został wytworzony w XVI wieku ... przez cystersów żyjących w ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć ... wiele mówi się o zgubnym wpływie sera żółtego na ...

dawno temu

Deska do krojenia Bugatti

...   Sklep Czerwona Maszyna znany jest z tego, że można w nim kupić wiele designerskich, zarówno tanich, jak i drogich akcesoriów kuchennych. Do tych drugich zalicza się nie do końca zwyczajna deska do krojenia zaprojektowana przez Bugatti. ... ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Inteligentna deska do krojenia

... Gadżety i elektronika są już wszędzie. Do grona inteligentnych przymiotów kuchennych dołącza deska do krojenia. ... Gadżety i elektronika są już wszędzie. Do grona inteligentnych przymiotów kuchennych dołącza deska do krojenia. Ma ona kilka, ...

dawno temu

Zestaw czterech desek do krojenia

... W kuchni każdej gospodyni domowej znajduje się na pewno wiele desek do krojenia, a co najważniejsze - nie ze wszystkich korzystamy, a zajmują nam wiele cennej przestrzeni. Właśnie dlatego firma ... Joseph Joseph wpadła na genialny pomysł ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Grająca deska do krojenia z diodami LED

... Takiej deski do krojenia jeszcze nie widziałaś - gwarantuję! Jukeboard jest niezwykła w każdym calu. Jedyną w miarę normalną rzeczą jest szufladka, chociaż... kto by takowej używał w desce ... do krojenia? Ale przejdźmy do jej nietypowych zalet, ...

dawno temu

Deska do krojenia ze schowkiem na nóż

... i kuchennych. Nasze małe kuchnie ciągle przyjmują w swoje skromne progi kolejne i kolejne akcesoria, a nie ma już gdzie ich trzymać. Desek do krojenia mamy przynajmniej kilka (bo jak porządna gospodyni domowa może mieć jedną deskę?!), noży ...

dawno temu

Sernik bez sera

... . Kiedy chwilę się zastanowimy, to uświadomimy sobie, że czasami z danego przepisu bezwiednie wykluczamy jakieś produkty, by w ich miejsce wstawić nowe. I tak właśnie powstał sernik bez sera. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak ...

dawno temu

Deska do prasowania i lustro w jednym

... zaprojektowania i stworzenia rzeczy praktycznej i przydatnej każdego dnia - w poziomie służy jako deska do prasowania, gdy postawimy ją w pionie - jako lustro. ... zaprojektowania i stworzenia rzeczy praktycznej i przydatnej każdego dnia - w ...

dawno temu

Puzzlowata deska do krojenia

... nawiązuję do układania puzzli? Bo właśnie z takich sześciu drewnianych kawałków, możesz sobie ułożyć deskę do krojenia. ... nawiązuję do układania puzzli? Bo właśnie z takich sześciu drewnianych kawałków, możesz sobie ułożyć deskę do krojenia. ...

dawno temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Powiązane Tematy