Składniki:
- 2 średnie kabaczki,
- 2-3 papryki (różne kolory),
- ok. 20 dag mielonki,
- 3 pomidory,
- 2 cebule,
- tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kroimy kabaczki w kostkę (oczywiście najpierw trzeba je obrać ze skórki) usuwając ewentualne pestki. Wrzucamy do garnka (ok. 3 l) podlewając niewielką ilością wody.Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Mielonkę kroimy w drobną kostkę, zesmażamy , wrzucamy do gotujących się kabaczków.Oczyszczamy paprykę, kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu ok 5 min, wrzucamy do garnka.Ta sama procedura dotyczy cebuli. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki, zesmażyć na jednostajną papkę na patelni i również wrzucić do garnka.Gotować jeszcze około 5-10 min. Wszystko należy mieszać od czasu do czasu. Doprawiamy potrawę solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Jak podawać?
Najlepiej podawać drugiego dnia-po odgrzaniu, nabiera wtedy doskonałego, pełnego smaku. Genialne ze swieżym pieczywem.
Uwagi:
Kabaczki puszczą dużo soku, wiec ilość wody do podlania powinna być minimalna. Kostki kabaczków w ostatniej fazie gotowania powinny sie udusić do miekkości - osiągnąć jednolitą konsystencję.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Edyta |