Leczo - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 średnie kabaczki,
- 2-3 papryki (różne kolory),
- ok. 20 dag mielonki,
- 3 pomidory,
- 2 cebule,
- tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić?

Kroimy kabaczki w kostkę (oczywiście najpierw trzeba je obrać ze skórki) usuwając ewentualne pestki. Wrzucamy do garnka (ok. 3 l) podlewając niewielką ilością wody.Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Mielonkę kroimy w drobną kostkę, zesmażamy , wrzucamy do gotujących się kabaczków.Oczyszczamy paprykę, kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu ok 5 min, wrzucamy do garnka.Ta sama procedura dotyczy cebuli. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki, zesmażyć na jednostajną papkę na patelni i również wrzucić do garnka.Gotować jeszcze około 5-10 min. Wszystko należy mieszać od czasu do czasu. Doprawiamy potrawę solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką.

Jak podawać?

Najlepiej podawać drugiego dnia-po odgrzaniu, nabiera wtedy doskonałego, pełnego smaku. Genialne ze swieżym pieczywem.

Uwagi:

Kabaczki puszczą dużo soku, wiec ilość wody do podlania powinna być minimalna. Kostki kabaczków w ostatniej fazie gotowania powinny sie udusić do miekkości - osiągnąć jednolitą konsystencję.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje5 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt15 zł
AutorEdyta

Leczo: Podobne przepisy

Leczo: wypróbuj również

Powiązane Tematy