A la Bigos - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- cukinia,
- pomidory,
- papryka,
- cebula,
- boczek wedzony,
- kiełbasa zwyczajna,
- sól,
- pieprz,
- papryka mielona ostra i słodka.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki kroimy w kostkę.Paprykę i pomidory obieramy najpierw ze skórki.
Po koleji smażymy i dodajemy do garnka.
1. Cebulę podsmażamy na tłuszczu-ja to robię na oliwie i do garnka.
2. Cukinię obraną-jeśli młoda może być ze skórką podsmażamy i do garka.
3. Boczek i kiełbasę podsmażamy i do garnka.
4. Pokrojoną paprykę i pomidory dodajemy na sam koniec duszenia aby się za bardzo nie rozleciały. Jeśli cukinia puściła sporo soku mozna zagęścić potrawę słodką papryką /efekt ten sam co mąka/. Potrawę doprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką wg gustu i uznania.

Potrzebne przybory:

Patelnia,Garnek ,podstawka pod garnek aby potrawa nie przywarła.

Jak podawać?

Z pieczywem lub ziemniakami.

Uwagi:

Nie nazywam tej potrawy "Leczo" bo nie pasuje do orginału.
Do tej potrawy używałem także zamiast cukini kabaczka i patisona.Za każdym razem smak jest inny.
Potrawę tą podajemy u nas w domu na spotkaniach rodzinnych jako danie zamiast fasolki po bretońsku lub bigosu.Zawsze wszystkim smakuje,podajemy z pieczywem.
Wyśmienicie smakuje także z ziemniakami jako drugie danie.
Życzę smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autorjurek

A la Bigos: Podobne przepisy

A la Bigos: wypróbuj również

Powiązane Tematy