Składniki:
- cukinia,
- pomidory,
- papryka,
- cebula,
- boczek wedzony,
- kiełbasa zwyczajna,
- sól,
- pieprz,
- papryka mielona ostra i słodka.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki kroimy w kostkę.Paprykę i pomidory obieramy najpierw ze skórki.
Po koleji smażymy i dodajemy do garnka.
1. Cebulę podsmażamy na tłuszczu-ja to robię na oliwie i do garnka.
2. Cukinię obraną-jeśli młoda może być ze skórką podsmażamy i do garka.
3. Boczek i kiełbasę podsmażamy i do garnka.
4. Pokrojoną paprykę i pomidory dodajemy na sam koniec duszenia aby się za bardzo nie rozleciały. Jeśli cukinia puściła sporo soku mozna zagęścić potrawę słodką papryką /efekt ten sam co mąka/. Potrawę doprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką wg gustu i uznania.
Potrzebne przybory:
Patelnia,Garnek ,podstawka pod garnek aby potrawa nie przywarła.
Jak podawać?
Z pieczywem lub ziemniakami.
Uwagi:
Nie nazywam tej potrawy "Leczo" bo nie pasuje do orginału.
Do tej potrawy używałem także zamiast cukini kabaczka i patisona.Za każdym razem smak jest inny.
Potrawę tą podajemy u nas w domu na spotkaniach rodzinnych jako danie zamiast fasolki po bretońsku lub bigosu.Zawsze wszystkim smakuje,podajemy z pieczywem.
Wyśmienicie smakuje także z ziemniakami jako drugie danie.
Życzę smacznego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jurek |