Składniki:
- 6 jabłek,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- paczka rodzynek,
- paczka orzechów włoskich,
- starta skórka z 1 parzonej pomarańczy,
- szklanka cukru,
- masło i bułka tarta (do wysmarowania blaszki).
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Orzechy, jabłka, skórki pomarańczy i odparzone rodzynki zasypać 1 szklanką cukru i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu dołożyć jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia i wymieszać w aluminiowym garnku.Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Piec 45 minut.
Potrzebne przybory:
Blaszka, garnek aluminiowy, drewniana łyżka.
Jak podawać?
Według własnego uznania.
Uwagi:
Ciasto musi być koniecznie mieszane(ręcznie) w aluminiowym garnku drewnianą łyżką. Do wykonania nie jest potrzebny mikser elektryczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Justyna |