Ciasto bakaliowe

Przepis kulinarny

Składniki:

- 6 jabłek,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- paczka rodzynek,
- paczka orzechów włoskich,
- starta skórka z 1 parzonej pomarańczy,
- szklanka cukru,
- masło i bułka tarta (do wysmarowania blaszki).

Jak przyrządzić?

Jabłka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Orzechy, jabłka, skórki pomarańczy i odparzone rodzynki zasypać 1 szklanką cukru i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu dołożyć jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia i wymieszać w aluminiowym garnku.Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Piec 45 minut.

Potrzebne przybory:

Blaszka, garnek aluminiowy, drewniana łyżka.

Jak podawać?

Według własnego uznania.

Uwagi:

Ciasto musi być koniecznie mieszane(ręcznie) w aluminiowym garnku drewnianą łyżką. Do wykonania nie jest potrzebny mikser elektryczny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
AutorJustyna

Ciasto bakaliowe: Podobne przepisy

Ciasto bakaliowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy