Składniki:
CIASTO I:
5 jajek, kostka margaryny, 25 dag cukru pudru, 25 dag mąki pszennej, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku, łyżka kakao, pół łyżki miodu, pół łyżki kwaśnej smietany, pół łyżeczki przyprawy do piernika, pół łyżeczki cynamonu, olejek migdałowy, 15 dag rodzynek, 5 dag orzechów włoskich, powidła, 2 duże jabłka.
Biszkopt orzechowy (II część):
3 jajka, 12 dag cukru, 12 dag orzechów, 1,5 łyżki bułki tartej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu powoli wsypujemy zmielone orzechy, wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.
Na upieczone ciasto wylewamy biszkopt orzechowy. Równomiernie go rozprowadzamy i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wierzch ciasta można posypać grubo posiekanymi orzechami, a zamiast orzechów włoskich, można dodac do ciasta orzechy laskowe.
Jak przyrządzić?
Wykonanie I:
Margaryne ucieramy mikserem do białości. Dodajemy cukier puder oraz wanilię. Nadal ucierając, wbijamy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i łyżką delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto dzielimy na 4 równe częsci. Pierwszą odkładamy. Do drugiej częsci wsypujemy czysty, suchy mak i dodajemy parę kropli olejku migdałowego. Wszystko razem delikatnie mieszamy . Do trzeciej dodajemy stopiony i schłodzony miód, smietanę, przyprawę do piernika i cynamon. Lekko mieszamy. Do czwartej częsci dodajemy kakao i również lekko mieszamy.Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę, nakładamy łyżką na przemian każde ciasto. Następnie posypujemy ciasto rodzynkami (wcześniej sparzonymi wrzątkiem) oraz posiekanymi orzechami.
Cały wierzch ciasta delikatnie smarujemy powidłami i posypujemy jabłkami, startymi na tarce o duzych otworach.
Pieczemy w temp. 180-200 C, ok. 40 minut.
Biszkopt (wykonanie ciasta II) Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu powoli wsypujemy zmielone orzechy, wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.
Na upieczone ciasto wylewamy biszkopt orzechowy. Równomiernie go rozprowadzamy i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wierzch ciasta można posypać grubo posiekanymi orzechami, a zamiast orzechów włoskich, można dodac do ciasta orzechy laskowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aga |