Składniki:
Ciasto kruche:
- 1/2 kg mąki,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- proszek do pieczenia do rozpulchnienia mąki,
- 1 łyżeczka octu,
- 1/2 kostki margaryny.
Masa serowa:
- 1,20 kg białego sera mielonego,
- 8-10 jajek,
- 1,5 szklanki cukru (sprawdzić na słodkość, jak za mało dosypać),
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1 masło śmietankowe,
- margaryna,
- zapach pomarańczowy,
- bakalie,
- orzechy.
Jak przyrządzić?
Ciasto kruche: Mąkę przesiać, dodać margarynę. Rozdrobnić mąkę z margaryną. Oddzielnie utrzeć jajka z cukrem, wsypać proszek do pieczenia i łyżeczkę octu. Całość wymieszac i dodać do mąki z margaryną. Wszystkie składniki razem zagnieść. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać troszkę śmietany. Odstawić na 1 godzinę do zamrażalnika. Masa serowa: Ser ucierać i dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Potem cukier - ucierać dalej, budynie. W rondelku rozpuścić masło i margarynę, odczekać aż wystygnie i wlewać po woli cały czas mieszając do masy serowej. Dodać zapach, bakalie i orzechy oraz ubitą porządnie pianę z białek. Po dodaniu piany mieszać bardzo delikatnie. Blachę wysmarować tłuszczem, można posypać trochę bułką tartą lub mąką, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami większą część kruchego ciasta. Na to wlać masę serową, a wierzch pokryć kruszonką z pozostałego ciasta. Wsadzić do bardzo nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut.
Uwagi:
Jest to przepis na dużą blachę!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Asia |