Składniki:
- 1,5 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- mleko,
- szczypiorek dwie garście - moze byc mrożony.
Jak przyrządzić?
Roztopić masło, dodać mąkę, wszystko podsmażyć, ale nie przypalić! Następnie wlewać powoli mleko, ok 3/4 szklanki, mieszać i uważać zeby nie przypalić, posolić wszystko do smaku, popieprzyć według uznania.Do jednolitej masy dosypać szczypiorek, oczywiscie drobno pokrojony - taką ilość aby sos był dosłownie zielony i żeby wyglądał jak duszony szpinak.Życzę smacznego.
Jak podawać?
Sos podawać na gorąco, jako dodatek do ryb lub mięs np łososia smażonego na maśle lub też tołpygi, pstrąga z grilla. mniam mniam.
Uwagi:
Masła nie przypalić!!! mleka tyle, azeby sos nie był jak woda, ale też nie wyprodukujcie gęsciuchy jakiejs! :-)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | lilou |