Sos pieczarkowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- łyżeczka mąki,
- łyżka masła,
- 1/2 kubełka słodkiej śmietanki 12%,
- sól,
- pieprz,
- maggi.
zielona pietruszka

Jak przyrządzić?

Pieczarki obieramy i kroimy na 4 części jeżeli są nieduże, na 8 jak są większe. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy się lekko(!) zrumieni dodajemy pieczarki i dusimy aż wyparuje woda. Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do pieczarek,zagotowujemy i przyprawiamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy dużo siekanej pietruszki.

Potrzebne przybory:

Patelnia teflonowa.

Uwagi:

Dobry do mięsa i puree z ziemniaków. Ja przekładam czasem takim sosem 2 placki ziemnaczane, posypuję jeszcze pietruszką i świeżym pieprzem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Autoragnes s.

Sos pieczarkowy: Podobne przepisy

Sos pieczarkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy