Składniki:
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- łyżeczka mąki,
- łyżka masła,
- 1/2 kubełka słodkiej śmietanki 12%,
- sól,
- pieprz,
- maggi.
zielona pietruszka
Jak przyrządzić?
Pieczarki obieramy i kroimy na 4 części jeżeli są nieduże, na 8 jak są większe. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy się lekko(!) zrumieni dodajemy pieczarki i dusimy aż wyparuje woda. Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do pieczarek,zagotowujemy i przyprawiamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy dużo siekanej pietruszki.
Potrzebne przybory:
Patelnia teflonowa.
Uwagi:
Dobry do mięsa i puree z ziemniaków. Ja przekładam czasem takim sosem 2 placki ziemnaczane, posypuję jeszcze pietruszką i świeżym pieprzem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Autor | agnes s. |