Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedlami
OLIWKA . • dawno temuZupa pieczarkowa jest smaczna, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Skoro jednak idzie weekend, to może chciałabyś poświęcić trochę więcej czasu na odprężające gotowanie? Spróbuj zrobić zupę pieczarkową z knedelkami. Nie będziesz żałowała.
Przygotuj:
- 40 dag pieczarek
- 4 suszone podgrzybki
- litr bulionu warzywnego
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskieg
- o pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
A na knedelki:
- szklankę ugotowanego ryżu
- 2 bułki
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- pieprz
Krok 1
Piękny aromat zupy uzyskasz dzięki suszonym grzybom. Zalej je szklanką ciepłej wody i pozostaw na trzy godziny.
Krok 2
Wlej suszone grzyby do garnka, dodaj do nich 3 szklanki bulionu warzywnego pokrojone pieczarki i przyprawy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
Krok 3
Zupa pieczarkowa jest już właściwie gotowa. Teraz pora na zrobienie knedli. Zacznij od pokrojenia bułek w kostkę i zalania ich resztą bulionu warzywnego.
Krok 4
Odciśnij pieczywo i dodaj do niego ryż, jajka oraz natkę pietruszki. Dopraw knedle solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp bułkę tartą.
Krok 5
Zupę pieczarkową z knedlami można już prawie jeść. Musisz tylko wrzucić knedle do osolonego wrzątku i gotować je 7 minut.
Krok 6
Do talerz włóżknedle i zalej je pyszną zupą pieczarkową. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze