Szynka z grilla - sposób na pyszny obiad
OLIWKA . • dawno temuDo weekendu jeszcze daleko, ale już teraz warto pomyśleć, co położymy na sobotniego grilla. Skrzydełka, kiełbaski, szaszłyki, warzywa – to wszystko świetnie smakuje. A może wprowadzić jakąś nowość? Na przykład szynkę. Do tego sałatka do mięsa lub warzywa i pyszny obiad gotowy. Przypiekanie cienkich plasterków jest szybkie i łatwe. Tego trzeba spróbować.
Krok 1
Przepisy na grilla zwykle są proste, ale ten to naprawdę łatwizna. Przy tym smakuje znakomicie. Zacznij od pokrojenia szynki na kawałki o grubości 3 centymetrów. Dzięki temu nie będzie się zwijała podczas grillowania.
Krok 2
Przed włożeniem na grilla zamarynuj szynkę w swoim ulubionym sosie. Powinna w nim poleżeć około pół godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Przed pieczeniem posmaruj grill oliwą. Dzięki temu szynka nie będzie się przyklejała.
Krok 4
Niech szynka będzie przynajmniej 12 cm nad ogniem.
Krok 5
Plasterki powinny się przypiekać 5–10 minut. Sprawdzaj czy są rumiane.
Krok 6
Czas pieczenia zmienia się w zależności od grubości plastrów, odległości od źródła ciepła i temperatury grilla. Miej się więc na baczności, by pyszne danie się nie spaliło.
Krok 7
Ach ten grill — przepisy są proste i bardzo smaczne. Pieczoną szynkę możesz podać z rumianymi ziemniaczkami, warzywami albo sałatką grillową. Rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze