Udane grill party? To możliwe!
ISABELLE • dawno temuLato powoli się kończy, a wieczory stają się coraz chłodniejsze. Jednak dla nas nigdy nie będzie zbyt zimno na ognisko czy grilla. Przyjęło się w Polsce, że w każde święto czy dzień wolny od pracy najczęściej towarzyszy nam właśnie grill. Organizatorzy takich ogrodowych imprez muszą się trochę przygotować – wygospodarować i posprzątać miejsce dla gości, kupić mięso, wymyślić przepis na obiad i deser, a także zaplanować jakąś rozrywkę. Aby się tym wszystkim nie stresować, dobrze jest wyznaczyć sobie pojedyncze cele i odpowiednio je realizować, a wtedy impreza będzie zabawą nie tylko dla gości, ale i dla nas.
Przepis na menu z grilla
Najważniejszą informacją, jest liczba gości i ich kulinarne upodobania. Dlatego zastanów się nad dwiema istotnymi kwestiami:
- Wybór odpowiedniego menu. Prawdopodobnie lista gości obejmuje różne osoby o odmiennych upodobaniach kulinarnych – być może znajdą się na niej także wegetarianie. Pomyśl o takich daniach, które łatwo będzie przerobić – z wersji mięsnej na wersję warzywną. Ale nie tylko o to chodzi. Zapewne niektórzy goście oczekują czegoś naprawdę na ostro, a inni wręcz odwrotnie takich potraw nie znoszą. Pamiętaj, że grill jest także dla ciebie, dlatego trafny wybór grillowego menu to taki, który pozwoli choć na chwilę odejść od rusztu. Propozycją mogą być kiełbaski (z kurczaka, wieprzowe i sojowe), burgery (warzywne, indycze i wołowe) oraz kebaby (mięso i warzywa złożone w osobne bułki).
- Charakterystyczny detal. W przypadku nawet dziesięcioosobowej grillowej ekipy oczywiste jest, że nie będziesz mieć czasu na wyrafinowane potrawy wymagające nietypowych składników. Niech twoje menu będzie proste i łatwe do przyrządzenia, ale dodaj jeden znaczący, zapadający w pamięć gości szczegół. Może to być jakiś sos, mieszanka przypraw, jakieś grzanki itd. – coś, co będzie wspominane jeszcze przez długi czas po imprezie.
Deser na grillowym przyjęciu
Jak wiadomo samo mięso i warzywa nie wystarczą, aby dobrze się zaprezentować. Trzeba też pomyśleć o oprawie, tj. deser i napoje.
- Deser powinien być prosty i uniwersalny. Niezależnie od tego jak bardzo lubisz piec ciasta i robić różne inne pyszności, deser na imprezie z grillem powinien być lekki i prosty. Po całej masie mięsa, warzyw, sosów i innych specjałów, goście z pewnością będą mieli mało miejsca w żołądku. Dlatego spokojnie, zrelaksuj się i zamiast ślęczeć nad domową wersją lodów, kup w swojej ulubionej cukierni ciastka i kawałek szarlotki. Z pewnością nikt nie poczuje się urażony.
- Nie przygotowujesz jednego, pasującego wszystkim menu, więc dlaczego nie miałabyś podać różnego typu alkoholi? Zaopatrz się w butelki z piwem, które zresztą możesz podać również z sokiem i w białe (do bezmięsnych dań) oraz czerwone wino. Oczywiście musisz też pomyśleć o niepijących i przygotować dla nich kilka butelek wody.
Jeszcze coś, o czym warto pamiętać – dobre humory. Gdy wszyscy goście już się najedzą, łatwo będzie rozbawić towarzystwo. Jednak pomyśl, czy nie lepiej przygotować coś na zapas. Oczywiście dopasuj typ rozrywki do osób i pamiętaj, że prawdziwe grillowanie to relaks – stworzony dokładnie po to, by wszyscy dobrze się czuli, a atmosfera sprzyjała odpoczynkowi.
Zaplanowana impreza jest zawsze gwarancją dobrej zabawy!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze