Kotlety gryczane
DAMIESA • dawno temuSycąca i pełna błonnika kasza powinna na stałe wpisać się na karty naszej zdrowej diety. Pomaga usuwać uporczywe zaparcia i dodaje energii, a posiłki przygotowane z jej dodatkiem wcale nie muszą być nudne. Jako dowód polecam Wam przyrządzenie pysznego i pożywnego dania na ich bazie. Zapraszam na kotlety z kaszy gryczanej z ziołami.
Przepis na kotlety
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 20 dag startego sera żółtego
- 1 bułka
- 1 cebula
- bułka tarta
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- przyprawy: sól i pieprz
- Kaszę ugotuj we wrzącej wodzie (pamiętaj, by jej zbytnio nie rozgotować!)
- Bułkę zanurz w wodzie i lekko rozmiękcz
- Cebulę zeszklij na patelni, aż nabierze złocistego koloru
- Do kaszy dodaj pozostałe składniki: cebulkę, ser żółty, zioła prowansalskie i namoczoną bułkę (wcześniej lekko ją wyciśnij)
- Całość możesz lekko doprawić solą i pieprzem
- Z powstałej masy uformuj kulki i po obtoczeniu ich w bułce tartej po kolei kładź je na patelni
- Kiedy skórka będzie na nich chrupka, zdejmij je z ognia
- Podawaj z warzywną sałatką
Czy takie kotleciki mają szanse zagościć w Waszym jadłospisie? Mam nadzieję, że tak!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze