Tiramisu - przepis
DAMIESA • dawno temu

Przepyszne, mięciutkie ciasto, któremu trudno się oprzeć. Takie właśnie jest tiramisu, jeden z bardziej popularnych włoskich deserów, na którego punkcie oszalało już wiele europejskich stolic. Co ciekawe, w tym kraju jest ono często serwowane jako drugie śniadanie. Jak zrobić tiramisu?
Przygotuj:
- 500 g serka mascarpone,
- 6 żółtek,
- 50 g cukru pudru,
- 4 łyżki kawy mielonej,
- cukier waniliowy,
- biszkopty,
- 50 ml likieru migdałowego,
- cynamon lub startą gorzką czekoladę.

Wykonanie deseru.
- Z żółtek, cukru pudru i cukru waniliowego przyrządzamy puszysty kogel-mogel.
- Wlewamy kogel-mogel do serka mascarpone i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy do całości kilka łyżeczek zaparzonej wcześniej kawy i likier amaretto.
- W pucharkach układamy biszkopty i wlewamy na nie przygotowaną wcześniej masę kremową. Wierzch posypujemy gorzką czekoladą lub cynamonem. Dodatki w postaci orzechów czy rodzynek, jakie zazwyczaj stosujemy do rozmaitych ciast, są tutaj zbędne, bo w przeciwnym razie deser straciłby swój niepowtarzalny smak.
Tiramisu możemy układać piętrami, a całość udekorować bitą śmietaną. Pamiętajcie także, że aby deser smakował bardziej intensywnie, dobrze jest zanurzyć biszkopty na krótką chwilę w zaparzonej kawie. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, by krem miał czas lekko stężeć.
Podajemy mocno schłodzone do ulubionej kawy.
Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze