Tiramisu - przepis
DAMIESA • dawno temuPrzepyszne, mięciutkie ciasto, któremu trudno się oprzeć. Takie właśnie jest tiramisu, jeden z bardziej popularnych włoskich deserów, na którego punkcie oszalało już wiele europejskich stolic. Co ciekawe, w tym kraju jest ono często serwowane jako drugie śniadanie. Jak zrobić tiramisu?
Przygotuj:
- 500 g serka mascarpone,
- 6 żółtek,
- 50 g cukru pudru,
- 4 łyżki kawy mielonej,
- cukier waniliowy,
- biszkopty,
- 50 ml likieru migdałowego,
- cynamon lub startą gorzką czekoladę.
Wykonanie deseru.
- Z żółtek, cukru pudru i cukru waniliowego przyrządzamy puszysty kogel-mogel.
- Wlewamy kogel-mogel do serka mascarpone i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy do całości kilka łyżeczek zaparzonej wcześniej kawy i likier amaretto.
- W pucharkach układamy biszkopty i wlewamy na nie przygotowaną wcześniej masę kremową. Wierzch posypujemy gorzką czekoladą lub cynamonem. Dodatki w postaci orzechów czy rodzynek, jakie zazwyczaj stosujemy do rozmaitych ciast, są tutaj zbędne, bo w przeciwnym razie deser straciłby swój niepowtarzalny smak.
Tiramisu możemy układać piętrami, a całość udekorować bitą śmietaną. Pamiętajcie także, że aby deser smakował bardziej intensywnie, dobrze jest zanurzyć biszkopty na krótką chwilę w zaparzonej kawie. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, by krem miał czas lekko stężeć.
Podajemy mocno schłodzone do ulubionej kawy.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze