Zupa jarzynowa najlepsza na jesień!
ISABELLE • dawno temuKończy się lato, zarówno jeśli chodzi o aurę, jak i o kalendarz. To nie znaczy jednak, że w naszych ogródkach lub na ulubionych targach warzywnych będzie brakować odpowiednich produktów. W związku z tym, że jesień tuż, tuż musimy przygotować nasz organizm na zmiany pogodowe i szalejące wirusy, które dopadają nas zazwyczaj o tej porze roku. A jak wiadomo zarówno na przeziębienie, jak i w ramach profilaktyki – najlepsze są warzywa!
Warzywa dobre na wszystko
Przeciętny Polak nie zjada zbyt wielu warzyw i owoców. Tymczasem dieta każdego człowieka powinna zawierać wartości odżywcze, takie jak witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. W ten sposób można ustrzec się lub szybciej wyleczyć liczne schorzenia, np. cukrzycę, miażdżycę i choroby układu pokarmowego. Należy pamiętać, że nawyki, takie jak zdrowe odżywanie należy rozwijać od najmłodszych lat. Niestety nie ma uniwersalnej diety właściwej dla każdej osoby, ponieważ każdy organizm jest inny. Warto zapamiętać, że ma ona być przede wszystkim urozmaicona, czyli bogata we wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Najlepiej wybierać produkty zdrowe i świeże, a unikać pokarmu przetworzonego. Tak właściwie wszystko, czego potrzebujemy do sprawnego i zdrowego funkcjonowania zawarte jest w owocach, warzywach i ziołach. Przykłady? Taki bakłażan obniża poziom cholesterolu, zapobiega reumatyzmowi i pomaga zwalczać wirusy. Buraki natomiast ułatwiają trawienie, wspomagają odporność i działają uspokajająco. Nawet kapusta jest pomocna w zapaleniach gardła i przy katarze, zapobiega wrzodom i działa korzystnie na proces wzrostu! Zatem nie pozostało nic innego, jak tylko sięgnąć po warzywa i zrobić z nich pyszne danie! Co tym razem? Może po prostu zupę warzywną?
Pyszna jesienna zupa warzywna
Jeśli masz w lodówce trochę warzyw i trochę makaronu, i zastawiasz się, co z tym zrobić, ten przepis na zupę będzie w sam raz dla ciebie.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 1 mała dynia, obrana i pokrojona w kostkę,
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 mała brukiew, obrana i posiekana,
- 1 duża łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę,
- ½ łyżeczki suszonego majeranku,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 3 pomidory pokrojone w kostkę, odsączone,
- 6 dużych liści kapusty, cienkie plasterki,
- 450 g fasoli, wypłukanej i osuszonej,
- bulion z kurczaka,
- 350 g surowego makaronu (typu: rurki, muszelki),
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- parmezan.
Przygotowanie:
Zbierz narzędzia: deska do krojenia, nóż, miarki, otwieracz do puszek, garnek, drewnianą łyżkę. Do dużego garnka wlej oliwę i wstaw na średni ogień. Następnie dodaj cebulę, dynię, marchew, brukiew, seler, suszony majeranek, sól i pieprz. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cebula zmięknie i zamieni kolor na złoty (około 5 minut). Dodaj wtedy pomidory, kapustę, fasolę i bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do makaronu. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 15–20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Podawaj z parmezanem posypanym na wierzchu każdej porcji.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze