Zupa jarzynowa - spróbuj po chińsku
OLIWKA . • dawno temuWszystkie wiemy jak wygląda, smakuje i pachnie polska zupa jarzynowa. A gdyby tak zrobić to danie po chińsku? Wystarczy zmiana składników i nazwa: zupa jarzynowa nabierze nowego wyrazu. Sprawdź, co powstanie z połączenia chińskich grzybów, bambusa, makaronu ryżowego i kiełków sojowych.
Przygotuj:
- 2 marchewki
- por
- 2 cebule dymki
- 4 suszone chińskie grzyby
- po 10 dag pędów bambusa, kiełków sojowych i makaronu ryżowego
- 3 cm świeżego imbiru
- łyżeczkę octu winnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sos sojowy
- pieprz cayenne
Krok 1
Zalej grzyby ciepłą wodą i pozostaw na pół godziny. Po tym czasie osącz je i pokrój. Podobną operacje przeprowadź na makaronie. Mocz go w gorącej wodzie 20 minut, a następnie posiekaj.
Krok 2
Pokrój marchewkę i bambusa w paski, posiekaj białą część pora i dymkę. Opłucz i osącz kiełki sojowe.
Krok 3
By powstało chińskie danie, musisz rozgrzać olej sezamowy i dosłownie chwilkę podsmażać na nim marchew, por, dymkę i grzyby. Zalej warzywa wrzątkiem i gotuj 5 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodaj makaron, kiełki sojowe i pędy bambusa.
Krok 5
Gotuj chińską zupę jarzynową jeszcze 6 minut. Dopraw ją imbirem startym na tarce, octem winnym, sosem sojowym i pieprzem cayenne.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze