Składniki:
MArchewka, por, seler, pietruszka (korzeń), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 7 ziemniaków, pół główki kapusty włoskiej, 250 g fasoli białej z puszki, oliwa, sól, pieprz, natka, ser parmezan lub inny, ale twardy, 2 litry bulionu warzywnego - może być z kostki.
Jak przyrządzić?
Na trzech łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, por, seler, cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, fasolę i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20-30 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanej natki pietruszki. Na talerzu posypać zupę startym parmezanem.
Uwagi:
Zupę można podawać bez parmezanu. Do zupy można dodać też kalafior i brokuły lub inne warzywa, jeśli ktoś lubi.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Edyta |