Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, pół selera),
- mała pierś kurczaka,
- 4-5 ziemniaków,
- koperek,
- troche śmietany,
- żółtko,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
1. Ugotować wywar z włoszczyzny i kurczaka.
2. W osobnym garnku w małej ilości wody ugotować w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Jak wywar bedzie gotowy wyłowic wszystko, mięso i kawałek marchewki zostawić na boku.
4. do wywaru wrzucić pokrojonego w kawałaki kalafiora i gotowac aż zmięknie (ok. 15-20 min).
4a. Po kilku miutach mozna wyjąc lekko podgotowany kawałek kalafiora i odłożyć do mięsa i marchewki.
5. Wywar z kalafiorem zmiksować, z powrotem przelac do garnka.
6. Gdy ziemniaki będą miękkie (a woda w której się gotowały będzie gęsta) przelać do garnka z kremem kalafiorowym.
7. Dodać troche pokrojonej marchewki, kurczaka , i wcześniej wyjętego kurczaka (wszystko oczywiście w drobnych kawałakach).
8. Na koniec dodać koper i żółtko rozrobione ze śmietaną zamieszać i można podawać.
Smacznego!
Potrzebne przybory:
Mikser, dwa garnki, deska do krojenia.
Jak podawać?
Ja lubię ją zjadac z głębokiej miseczki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Medea |