Zupa krem z kalafiora (autor Medea)

Przepis kulinarny

Składniki:

- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, pół selera),
- mała pierś kurczaka,
- 4-5 ziemniaków,
- koperek,
- troche śmietany,
- żółtko,
- przyprawy.

Jak przyrządzić?

1. Ugotować wywar z włoszczyzny i kurczaka.

2. W osobnym garnku w małej ilości wody ugotować w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki.

3. Jak wywar bedzie gotowy wyłowic wszystko, mięso i kawałek marchewki zostawić na boku.

4. do wywaru wrzucić pokrojonego w kawałaki kalafiora i gotowac aż zmięknie (ok. 15-20 min).

4a. Po kilku miutach mozna wyjąc lekko podgotowany kawałek kalafiora i odłożyć do mięsa i marchewki.

5. Wywar z kalafiorem zmiksować, z powrotem przelac do garnka.

6. Gdy ziemniaki będą miękkie (a woda w której się gotowały będzie gęsta) przelać do garnka z kremem kalafiorowym.

7. Dodać troche pokrojonej marchewki, kurczaka , i wcześniej wyjętego kurczaka (wszystko oczywiście w drobnych kawałakach).

8. Na koniec dodać koper i żółtko rozrobione ze śmietaną zamieszać i można podawać.

Smacznego!

Potrzebne przybory:

Mikser, dwa garnki, deska do krojenia.

Jak podawać?

Ja lubię ją zjadac z głębokiej miseczki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje3-4
Przybliżony koszt12 zł
AutorMedea

Zupa krem z kalafiora (autor Medea): Podobne przepisy

Zupa krem z kalafiora (autor Medea): wypróbuj również

Powiązane Tematy