Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek,
- 2 torebki zupy cebulowej KNORR,
- słoik dżemu brzoskwiniowego,
- 4 łyżki ketchupu,
- 1 łyżeczka sosu tabasco,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Zupę cebulową (suchą) mieszamy ze wszystkimi składnikami tj. dżemem, sosem tabasco, ketchupem i przyprawami. Powstanie nam marynata, którą należy polać skrzydełka i wymieszać. Tak przygotowane mięso powinno poleżeć w lodówce min. 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 C przez ok. 45 min.
Uwagi:
Skrzydełka można zalać marynatą dzień wcześniej, a na drugi dzień tylko wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. Jest to bardzo proste danie i nie bardzo drogie, biorąc pod uwagę ilość porcji ok.10. Smakuje świetnie z bagietką i sosem czosnkowym. Twoi goście będą oczarowani.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | edka |