Składniki:
- piersi z kurczaka (ilość w zależności od tego dla ilu osób gotujemy),
- dwie paczki mrozonki "warzywa na patelnię" (ja najbardziej lubię Azja na patelnie i/lub leczo),
- cebula 3-4,
- sos sojowy do smaku,
- zioła, jakie mamy (bazylia, oregano, tymianek, estragon, rozmaryn, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól, można dodawac w zalezności co lubimy przyprawy do kuchni maeksykańskiej albo chińskiej),
- 2-3 ząbki czosnku,
- koncentrat pomidorowy,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, można już je powoli zacząć przyprawiać ziołami. Kiedy będą gotowe, dodać warzywa na patelnię, pokroic cebulę i dodać surową, wszystko przyprawić i podusić na małym ogniu przez 15 minut.Dodać koncentrat pomidorowy (ja daję dwa słoiczki).Podusić jeszcze z 10 minut.Kiedy zgasimy ogień rozdusić w moździerzu czosnek i dodać do gorącej potrawy. Zamieszać.
Jak podawać?
Ja podaję bez niczego, ale pasuje tu ryż, makaron, bagietka, ziemniaki, według wyobraźni :)
Uwagi:
Zaobserwowałam, że czosnek podczas smażenia, pieczenia wydziela specyficzny zapach i smak, mi on nie odpowiada, ale że lubię czosnek, dodaję go zawsze po całym procesie smażenia, pieczenia na koniec.Czasami dodaję też żółty ser, kiedy się rozpuści zlepia całą potrawę i zmienia jej charakter.Dla mnie pycha.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Kasiunia |